Οι πάμπλουτοι Ρώσοι μεγιστάνες έχασαν σε μια ημέρα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της πρότασης που έκανε ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ, να αυξηθεί η φορολόγηση των ρωσικών γιγάντων της μεταλλουργίας και της πετροχημικής βιομηχανίας.

Σε επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο σύμβουλός του Αντρέι Μπελαούσοφ, παρουσίασε ένα κατάλογο με 14 ρωσικούς κολοσσούς οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, (ανανεώνεται καθημερινά), οι ρώσοι μεγιστάνες έχασαν εξαιτίας αυτής της πρότασης 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια ημέρα.

Γενικά η περιουσία του Βλαντίμιρ Λίσιν, ιδιοκτήτη του ομίλου μεταλλουργίας του NovolipetskSteel, εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της εταιρείας με βάση τα στοιχεία της 10ης Αυγούστου μειώθηκε κατά 832 εκ. δολάρια, ενώ η περιουσία του βασικού μετόχου του ομίλου μεταλλουργίας του Magnitagorsk Steel, του Βίκτορ Ράσνικοφ, και του ιδιοκτήτη της «Severstal» Αλεξέι Μορντασόφ μειώθηκαν κατά 446 εκ δολάρια και 444 εκ. δολάρια αντίστοιχα.

Επίσης οι ιδιοκτήτες της Evraz Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλεξάντρ Αμπράμοφ έχασαν συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια. Οi συνιδιοκτήτες της εταιρείας «Sibur» Λεονίντ Μίχελσον και Γκενάντι Τίμτσενκο έχασαν αντίστοιχα 182 εκ.. και 55 εκ. δολάρια , ενώ ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας «Norilski Nikel», ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, έχασε 290 εκατομμύρια δολάρια
            Ο Αντρέι Μπελοούσοφ διατύπωσε την πρόταση του να επιβληθούν πρόσθετες φορολογικές εισφορές σε εταιρείες της μεταλλουργίας, των πετροχημικών και της χημικής βιομηχανίας, στις 9 Αυγούστου. Ο ίδιος είχε υπολογίσει ότι ετησίως οι εν λόγω ρωσικοί βιομηχανικοί κολοσσοί θα μπορούσαν με βάση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος είχε κοινοποιήσει στις 5 Μαΐου με την μορφή ‘διατάγματος’ , να συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους με το ποσό του περίπου 0,5 τρισεκατομμυρίου ρουβλίων. Το επιχείρημα του ήταν ότι η φορολογία σ’ αυτούς του κλάδους ήταν χαμηλότερη από την φορολογία σε ομίλους του ενεργειακού τομέα, ενώ τα κέρδη τους ήταν μεγαλύτερα.

Ωστόσο η πρόταση του αυτή έπληξε τις μετοχές των Ρώσων μεγιστάνων οι οποίες σημείωσαν τις ανωτέρω απώλειες.

Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων μεγιστάνων υπέστησαν τέτοιες απώλειες. Την περασμένη Τετάρτη όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν της επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία, το ρούβλι άρχισε την πτωτική του πορεία ενώ καταγράφηκαν πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι αντιδράσεις

Η Ρωσική Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΡΕΕΒ) εκτιμά ότι απώλειες από τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις εταιρείες μεταλλουργίας και χημικής βιομηχανίας, τις οποίες προβλέπει η πρόταση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελοούσοφ, μπορεί να είναι της τάξεως των 3 τρισ. ρουβλίων. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΡΕΕΒ Αλεξάντρ Σόχιν σε επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σόχιν στην επιστολή του, αντίγραφο της οποίας διαθέτει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επισημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, ότι οι μετοχές των μεταλλουργικών και χημικών βιομηχανιών ήδη καταγράφουν πτώση και ότι οι απώλειες κεφαλαίου θα υπερβούν συνολικά το 10%.

Ο Σόχιν ζητά με την επιστολή του από τον Ρώσο πρόεδρο να στηρίξει τις θέσεις της Ένωσης Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων, που υποστηρίζει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις «μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων». Παράλληλα επισημαίνει ότι σε συνθήκες ανταγωνισμού και μη ευνοϊκών εξωτερικών προϋποθέσεων οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην αγορά μόνο «μέσω των επενδύσεων σε κοιτάσματα που είναι σε χρήση και σε νέα κοιτάσματα, της αναβαθμισμένης παραγωγής, της παραγωγικότητας της εργασίας και του περιορισμού της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Παράλληλα ο Σόχιν επισημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα επηρεάσουν τον επενδυτικό κύκλο που μπορεί να είναι διάρκειας 7-10 ετών και να εξαναγκάσουν τις εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα που είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται.

Εκτός των άλλων ο Σόχιν υποστηρίζει ότι η πρόταση για πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι η αύξηση των φόρων στην περίοδο 2019-2024 θα εξαντληθεί με την αύξηση του ΦΠΑ στο 18-20%

Ο πρόεδρος της ΡΕΕΒ ζητάει από τον πρόεδρο Πούτιν το ζήτημα των φορολογικών επιβαρύνσεων να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ενώσεων και των εταιρειών στις οποίες αναφέρεται η πρόταση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου και δηλώνει ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις για τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν τις 14 εξαγωγικές εταιρείες.


Πηγές: topontiki.gr/Bloomberg, TASS

Δημοσίευση σχολίου

Blogger