Ένα κελτικό καζάνι που βρέθηκε στο βάθος μιας γερμανικής λίμνης οδήγησε σε μια νομική διαμάχη στο Τέξας. Αρχικά θεωρείται αρχαίο χρυσό καζάνι που χρονολογείται από τους προχριστιανικούς χρόνους, η ηλικία του κομματιού έχει αμφισβητηθεί και μια μάχη ξέσπασε.

Ο Josef Hatzenbuehler, ο οποίος αγόρασε το καζάνι για 965.000 ελβετικά φράγκα ή 1.1 εκατομμύρια δολάρια, κατέθεσε αγωγή εναντίον του Jens Essig, ο οποίος το 2001 βρήκε το χρυσό καζάνι 18 καρατίων στη λίμνη Chiemse της Γερμανίας.

Το 2014, όταν το καζάνι βρισκόταν  σε ελβετική δημοπρασία πτώχευσης, ο Essig, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν γερμανός εξερευνητής, ήλθε σε επαφή με τον Hatzenbuehler και τον ενθάρρυνε να αγοράσει το κομμάτι. Στην καταγγελία του, ο Hatzenbuehler δηλώνει ότι ο Essig αποκάλεσε το καζάνι ως "γνήσιο αρχαίο προχριστιανικό κελτικό καζάνι" και τον διαβεβαίωσε ότι άξιζε πολλά, λόγω της "ιδιαίτερης σημασίας του στην κελτική κουλτούρα".





Ωστόσο, η Κέλτικη απεικόνιση του καζάνι μπορεί να ήταν παραπλανητική. Σύμφωνα με το Ελβετικό περιοδικό Μυστήρια , το κομμάτι είναι πιθανό έργο του γερμανικού χρυσοχόου και του Ναζί Otto Gahr και ανατέθηκε από ένα μέλος του ναζιστικού κόμματος. Ο δικηγόρος του Hatzenbuehler, Pascal Piazza, δήλωσε στο Courthouse News ότι αν το καζάνι χρονολογείται στον 20ό αιώνα, τότε «ίσως αξίζει μόνο $ 400.000».


Δημοσίευση σχολίου

Blogger