Aυτό που είχε διαρρεύσει πριν από 10 χρόνια σχετικά με μια παγκόσμια προσπάθεια για την εγκαθίδρυση ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή παγκόσμια επαναφορά που περιλαμβάνει νομίσματα βασιζόμενα σε κρατικά πλούτη για παγκόσμια ανταλλαγή, που θα περιόριζε την αδικαιολόγητη δύναμη των τραπεζιτών που συνέχισαν να υποκινούν πολέμους παντού.

Οι ιρακινές αρχές έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράκ υπέρ των εθνικών νομισμάτων και του ευρώ, δήλωσε προ ημερών στον πρόεδρο Mehr, ο πρόεδρο  του ιρακινά-ιρανικού εμπορικού επιμελητηρίου Yahya al-Ishaq.


Παρ' όλη  την πίεση της Ουάσιγκτον να διαλύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ιράν, οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι της Τεχεράνης είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους με την Ισλαμική Δημοκρατία.




Το πρώτο κύμα αμερικανικών κυρώσεων που αφορούσε τον τομέα του αυτοκινήτου στο Ιράν και η αγορά και πώληση χρυσού και άλλων μετάλλων ήρθε στις 7 Αυγούστου.
Μια δεύτερη δέσμη κυρώσεων που στοχεύουν τους ενεργειακούς και τραπεζικούς τομείς της χώρας έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου.


Η κίνηση για τερματισμό της κυριαρχίας του δολαρίου ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από την Ασία, όπου τα περισσότερα από τα σκληρά περιουσιακά στοιχεία που αποτέλεσαν από την αρχή τη σπονδυλική στήλη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτή η πρωτοβουλία απέκτησε τόσο πολλή έλξη όταν εντάχθηκε η Ρωσία, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στη σύσταση της Συμμαχίας BRICS.

Ο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι οι κομητείες τους θα διατηρήσουν "αληθινά οικονομικά κανάλια" με το Ιράν.



Η ΕΕ έθεσε επίσης σε κίνηση ένα κατασταλτικό καθεστώς προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κάνουν νόμιμες επιχειρήσεις με το Ιράν από τον αντίκτυπο των εξωεδαφικών κυρώσεων των ΗΠΑ.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger