"ἀνέρες, οὐδέ θ᾿ ἅλεσσι μεμιγμένον εἶδαρ ἔδουσιν"

(ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΡΑΨΩΔΙΑ: Ψ)


Αναφερόμαστε μόνο στους Έλληνες με πυγμή κι όχι σε Ελληνόφωνες ... !

Ότι κι αν διαβάζετε παρακάτω μελετήστε το και ψάξτε το πολύ καλά...Συνεχίζουμε Ιχνηλατώντας   το δρόμο του Οδυσσέα, που ήδη ξεκινήσαμε σε προηγούμενα άρθρα:

 Αν δεν έχετε γνώση τι ακριβώς εννοούμε ακόμη μπορείτε να δείτε:   ΕΔΩ και ΕΔΩ ...Εστιάζουμε λοιπόν την προσοχή μας παρακάτω:


Το Νότιο Καζακστάν βρίσκεται κοντά στην οροσειρά Zhetysu Alatau, ανατολικά της λίμνης Αράλης και της λίμνης Μπαλκάς στα νότια εκτείνεται η έρημο Betpakdala. 

Περιλαμβάνει τις περιοχές Almaty, Zhambyl, South Kazakhstan και Kyzylorda oblasts. 

Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι Almaty, Shymkent, Taraz, Kyzylorda, Taldykorgan.


Η έρημο Betpakdala


Στη γειτονιά της ερημικής κοιλάδας Betpakdala, υπάρχουν  φαράγγια, αλμυρές λίμνες που είναι ξηρές το καλοκαίρι. Επιπλέον υπάρχουν μικρά ποτάμια, όπως το Karkaraly, το Karasu και το Tallyespe, που συμπληρώνονται με βροχοπτώσεις την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι γίνονται ένα ξηρό κανάλι. 

Η μυστηριώδης στέπα Betpakdala, προέρχεται από τη  λέξη "betabak" που σημαίνει "θρυμματισμένη", γιατί εκεί όπως κι αλλού η έρημος είναι τεχνητή για να κρύψει από κάτω κάτι σημαντικό!

Η θάλασσα Aral ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά από το 1960 το θαλάσσιο νερό μειώθηκε.


Δορυφορική λήψη της θάλασσας Aral το 2000 - 2011


Η θάλασσα Aral είναι το μόνο μαργαριτάρι του Καζακστάν, η μόνη γαλάζια θάλασσα στη ζώνη της ερήμου.  


Η λίμνη Μπαλκάς (καζακικά: Балқаш Көлі Μπαλκάς Κοέπι, ρωσικά: Озеро Балхаш Οζέρο Μπαλχάς) είναι  λίμνη στο Καζακστάν. Με έκταση 18.428 χλμ² είναι η 13η μεγαλύτερη ηπειρωτική λίμνη στο κόσμο. Η λεκάνη απορροής της λίμνης βρίσκεται τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Κίνα, ενώ ένα μικρό της μέρος βρίσκεται στην Κιργιζία. Η έκταση της λίμνης δεν είναι σταθερή και όπως η Αράλη συρρικνώνεται επειδή το νερό των ποταμών που εκβάλουν στη λίμνη χρησιμοποιείται για άρδευση.


Δορυφορική εικόνα της λίμνης Μπαλκάς, Απρίλιος 1991


Η λίμνη έχει σχήμα μηνίσκου και αποτελείται από δύο μέρη που ενώνονται με ένα στενό. Το δυτικό τμήμα έχει γλυκό νερό και το ανατολικό αλμυρό. Επίσης το ανατολικό τμήμα είναι κατά μέσο όρο βαθύτερο από το δυτικό. Η λίμνη τροφοδοτείται από εφτά ποτάμια από τα οποία το μεγαλύτερο είναι ο ποταμός Ιλί, ενώ ο ποταμός Καρατάλ έχει τόσο υπόγεια όσο και υπέργεια παροχή νερού. Η λίμνη καταλαμβάνει ένα τεκτονικό βύθισμα. Η επιφάνειά της βρίσκεται 340 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει μέγιστο βάθος 26 μέτρα. Η λίμνη παγώνει από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου. Στις όχθες της λίμνης βρίσκεται η πόλη Μπαλκάς, με 65.000 κατοίκους.


Ο ποταμός Karatal ( ρωσικά : Каратал - Khalkha,
Μογγολικά : Хартал Hartal , «Μαύρη Στέπα» ), επίσης γνωστός ως ποταμός Qaratal.  
Είναι ένας από τους κύριους ποταμούς της ιστορικής περιοχής του Zhetysu, που προέρχεται από τα βουνά Dzungarian Alatau, κοντά στα σύνορα της με την Κίνα και ρέει στη λίμνη Balkhash. 

Είναι το ανατολικότερο από τα δύο μεγάλα ποτάμια που ρέουν στη λίμνη. 
Η Έρημος του Saryesik-Atyrau εκτείνεται περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της λίμνης Μπαλκάς  στο ανατολικό Καζακστάν.

 Πρόκειται για μια αμμώδη έρημο, σε καλή οικολογική, που νοτιότερα  βρίσκει το Αλμάτι. 

Δηλαδή ολόκληρο το Αλμάτι βρίσκεται πάνω από λίμνες και πύλες...!

Βέβαια, ούτε κι εδώ μπορεί να εξηγηθεί πως δημιουργήθηκε αυτή η έρημος, γιατί σίγουρα κι αυτή είναι τεχνητή... 

Μήπως υπάρχει κάτι σημαντικό για να κρύψει κάτω από την αμμώδη επιφάνειά της...;;

Οι επικυρίαρχοι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τι κρύβεται κάτω από την τεχνητή έρημο... 
Τι είναι αυτό που έκρυψαν οι αρχαίοι Έλληνες επιμελώς με τόνους άμμο;;;
Δείτε εικόνες από τα περίεργα πετρογλυφικά της γύρω περιοχής:

Κάτι ακόμη ενδιαφέρον είναι και το εξής: 


Νοτιότερα από το Αλμάτι βρίσκεται η λίμνη Issyk-Kul που έχει μήκος 182 χιλιόμετρα (113 μίλια), πλάτος 60 χιλιομέτρων 
(37 μίλια) και η έκτασή της είναι 6.236 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2.408 τετραγωνικά μίλια). Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη στον κόσμο πίσω από τη λίμνη Titicaca στη Νότια Αμερική. 
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.607 μέτρα (5.272 ft) και φθάνει σε βάθος 668 μέτρα (2.192 ft). 

Είναι μια ενδοροχημική λίμνη στα βόρεια βουνά Tian Shan στην ανατολική Κιργιζία. 

Είναι η δέκατη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο κατ' όγκο (αν και όχι στην επιφάνεια) και η δεύτερη μεγαλύτερη αλατούχα λίμνη μετά την Κασπία Θάλασσα. 

Το Issyk-Kul σημαίνει "ζεστή λίμνη" στη γλώσσα της Κιργιζίας. Το περίεργο είναι πως κι αν και είναι περιτριγυρισμένη από χιονισμένες κορυφές δεν παγώνει ποτέ.
Περίπου 118 ποταμοί και ρέματα εισέρχονται στη λίμνη . 

Ο μεγαλύτερος είναι ο Djyrgalan και ο Tyup. Τροφοδοτείται από πηγές, συμπεριλαμβανομένων πολλών θερμών πηγών , και το χιόνι λιώνει. Ο πυθμένας της λίμνης περιέχει το μονοϋδροκαλσιτένιο ορυκτό : μία από τις λίγες γνωστές λυματολάσπες . 


ΑΡΙΣΤΟΝ ΜΕΝ ΥΔΩΡ!Κάτω από το πρώην κοσμοδρόμιο του Οδυσσέα στα όρη Tarbagatai της Νότια οροσειράς Αλτάι, υπάρχουν οι πύλες μέσα από τις προαναφερθείσες θάλασσες και λίμνες!!

Και φυσικά δεν είναι το μόνο μυστικό..!! Συνεχίζεται....

Δημοσίευση σχολίου

Blogger