Έναν αριθμό κινδύνων για την ανθρωπότητα δημιουργεί η ίδια η τεχνολογία καθώς δεν είναι απίθανο τα ρομπότ να ξεφύγουν εντελώς από τον ανθρώπινο έλεγχο ή να πέσουν σε λάθος χέρια.


Δύο είναι οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα από τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας και των ρομπότ. Από τη μία πλευρά μπορούν να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη και να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο ενώ από την άλλη υπάρχει και η απειλή κάποιων ομάδων που χρησιμοποιούν τέτοιες μηχανές για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ενώ η ταχεία εξέλιξη των μη επανδρωμένων οχημάτων και αεροσκαφών βοηθά ουσιαστικά τον στρατό στη μείωση των ανθρωπίνων στρατιωτών με την ανάπτυξη μηχανών στο πεδίο της μάχης, φαίνεται ότι αυτή επίσης.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών Ben Donaldson σε συνέντευξή του στην Daily Star, η ανθρωπότητα «βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας νέας γενιάς οπλικών συστημάτων που μπορούν να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο».

«Πολλά από αυτά τα τεχνολογικά συστήματα είναι ήδη εκεί έξω. Η αυτονομία ξεκινάει από συστήματα όπλων που είτε εξελίσσονται είτε πρόκειται να αναπτυχθούν. Όπως για παράδειγμα τα πυροβόλα όπλα της Νότιας Κορέας που μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα και να επιτεθούν σε στρατιώτες χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη », τόνισε ο Donaldson, σύμφωνα με το sputniknews.

Παράλληλα υποστήριξε ότι σε κάποια στιγμή η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτόνομες μηχανές ικανές να βάλλουν στόχους «που δεν προσδιορίζονται από την ανθρώπινη νοημοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Subhash Kak, μηχανικός υπολογιστών και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τα ρομπότ- δολοφόνοι μπορούν επίσης να καταλήξουν στα χέρια διαφόρων ομάδων που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να διενεργήσουν επιθέσεις εναντίον στόχων της επιλογής τους.πηγή: el.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger