Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μετατρέπονται σε χρυσό ως εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο θεωρούν ότι υπονομεύεται από την επιθετική εμπορική πολιτική και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα της Αμερικής.
Η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 42% ετησίως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του World Gold Council (WGC). 

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές.

Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν συνολικά 193,3 τόνους ράβδων χρυσού στο ήμισυ του 2018, αύξηση 8% από τους 178,6 τόνους που αγοράστηκαν πέρυσι κατά την ίδια περίοδο . 
Αυτό σηματοδοτεί τους ισχυρότερους έξι μήνες για την αγορά χρυσού από την κεντρική τράπεζα από το 2015, σημειώνει η WGC.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τη ποσότητα χρυσού σε 1,36 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 10% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ανέφερε η WGC. 

Ένας αναλυτής έχει αναφέρει στο RT ότι ο λόγος πίσω από την κίνηση αυτή είναι η επιθυμία να διαφοροποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα από το δολάριο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει από καιρό το δολάριο για να ασκήσουν πίεση στους ανταγωνιστές τους. Αυτό πάντα προκαλούσε οργή στην παγκόσμια κοινότητα. 
Και τώρα ο αγώνας ενάντια στο δολάριο έχει φτάσει στην Ευρώπη", δήλωσε ο Eldiyar Muratov, Πρόεδρος του Γραφείου Οικογενειών του Κάστρου της Σιγκαπούρης.

"Η Ρωσία έχει εντείνει την αγορά χρυσού στα αποθέματά της, ενόψει των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ και πιθανής αποσύνδεσης από το σύστημα δολαρίων", πρόσθεσε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, μια παρόμοια στρατηγική παρατηρείται τώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. 

Η Κίνα, η Τουρκία, η Βενεζουέλα, το Ιράν, το Κατάρ και η Ινδονησία, αποσκοπούν στην απεξάρτηση των οικονομιών τους και του εξωτερικού τους εμπορίου από το δολάριο. Όλες αυτές οι χώρες αυξάνουν σημαντικά τα αποθέματα χρυσού τους, λέει ο ειδικός.

Όπως σημειώνει η WGC στην έκθεσή της, η αγορά χρυσού δεν αφορά μόνο την αντιστάθμιση των συναλλαγματικών κινδύνων. "Σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, ο χρυσός είναι ένα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο επειδή δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου και δεν φέρει κανένα κίνδυνο αντισυμβαλλομένου", αναφέρει η έκθεση.


«Ο χρυσός είναι ήδη μια γνωστή κλάση περιουσιακών στοιχείων για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά η μεταβαλλόμενη φύση της αγοράς χρυσού - με την συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση που προέρχεται από αναπτυσσόμενες οικονομίες - σημαίνει ότι ο χρυσός ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τα οικονομικά μοντέλα των αναδυόμενων αγορών. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αναγνωρίσουν όλο και περισσότερο ότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν. "

Δημοσίευση σχολίου

Blogger