Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Deutsche Bank και Commerzbank, όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το Reuters. 


Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών για συγχώνευση είχαν πυροδοτήσει ενστάσεις από την επιτροπή «σοφών» του Βερολίνου και την ΕΚΤ, αλλά και έντονες αντιδράσεις από μετόχους και τα συνδικάτα των εργαζομένων, που φοβούνται κατάργηση έως και 30.000 θέσεων. 

Ουσιαστικά ο μόνος που φαινόταν να θέλει αυτό τον γάμο ήταν η γερμανική κυβέρνηση. Η Deutsche Bank φέρεται να πιέστηκε αρκετά να δεχθεί να εκκινήσει διαπραγματεύσεις, αφού έως και πριν από λίγους  μήνες διαβεβαίωνε πως θα το κάνει «μόνο εάν αποτύχουν όλα τα άλλα».

Στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας υπογράμμισε ότι μία συγχώνευση με την Commerzbank δεν θα δημιουργούσε επαρκή οφέλη, που θα αντιστάθμιζαν το ρίσκο εκτέλεσης, αναδιάρθρωσης και τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Διαβεβαίωσε δε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές, προκειμένου να ενισχύσει την μακροπρόθεσμη κερδοφορία και τις αποδόσεις για τους μετόχους. 

Από την πλευρά της η Commerzbank έχει δεχθεί προσεγγίσεις τόσο από την ολλανδική ING όσο και από την ιταλική Unicredit για πιθανή εξαγορά, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι μία διασυνοριακή συμφωνία θα είχε περισσότερο νόημα από έναν εθνικό «πρωταθλητή» με σοβαρά προβλήματα.   

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σημείωσε ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από ανταγωνιστικές τράπεζες, που θα μπορούν να έχουν παρουσία ανά τον κόσμο. Πρόσθεσε δε πως οι δύο τράπεζες έχουν μιλήσει για κάποιου είδους στενότερη συνεργασία και πως μία τέτοια συνεργασία θα είχε νόημα μόνο εάν είναι οικονομικά βιώσιμη. 

Το υπουργείο Εργασίας της χώρας σχολίασε πως πρόκειται για απόφαση δύο ιδιωτικών επιχειρήσεων. 



Πηγή: naftemporiki.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger