Τύμπανα πολέμου ή σύντομου πολεμικού επεισοδίου χτυπούν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με την πρώτη να έχει περικυκλώσει την Κύπρο με τέσσερα σκάφη υποστήριξης του γεωτρύπανου Fatih και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbados και να προλειαίνει το έδαφος για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη). 
Η κυβέρνηση της Κύπρου εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για όσους εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που έχει χωροθετήσει και επισημοποιήσει πρόσφατα, προφανώς με την κάλυψη της Ουάσιγκτον. Η Κυπριακή ΑΟΖ ενώνει αυτήν του Ισραήλ με αυτήν της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ που περιλαμβάνει και το Καστελόριζο ( βλ. σχετική εικόνα εδώ).


Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι, το Καστελόριζο και γενικότερα τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα, γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας όπου αναφέρεται ρητά, ότι, όλα τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα (άρθρο 121, παρ.2 ). Στην πράξη, ακόμα ποιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η ένωση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου με αυτήν της Ελλάδος μέσω του Καστελόριζου, επιτρέπει τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά του Ισραηλινού κοιτάσματος Λεβάθιαν από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Η δημιουργία αυτού του αγωγού αποτελεί μεγάλης σημασίας σχεδιασμό που στηρίζει τα Ισραηλινά , Αμερικάνικα και ως ένα βαθμό και τα Αιγυπτιακά συμφέροντα στην περιοχή, η σημερινή κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται επίσης σε σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επί πλέον, η ΑΟΖ της Αιγύπτου στην οποία έχουν επίσης βρεθεί υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου ενώνεται με αυτήν του Ισραήλ και κατ’ επέκταση με αυτές της Κύπρου και της Ελλάδας. Γενικότερα, η όξυνση των σχέσεων του Ερντογκάν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και κυρίως τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S 400 από τη Ρωσία και όχι μόνο, οδηγεί σε κορύφωση τα πολλαπλώς αντιτιθέμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ύστερα από τις τελευταίες ακραία προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες εξέδωσαν δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δόθηκε εντολή στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» να αποπλεύσει από την Κροατία μαζί με τα 6 αντιτορπιλικά συνοδείας του που αποτελούν και την Ομαδα Μάχης (Battle Group) με προορισμό τη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Επίσης, ο γνωστός φιλέλληνας Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ που βρέθηκε στη Ελλάδα πρόσφατα, ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter :«Αρκετά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Ο πρόεδρος Ερντογάν να σεβαστεί την διεθνή νομιμότητα και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ Κύπρου».

Πολλά είναι αυτά που συγκλίνουν στην υπόθεση ότι, έχουμε μπει σε μια πορεία πιθανού θερμού επεισοδίου σύγκρουσης, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός ή υποχώρηση κυρίως από την πλευρά του Ερντογκάν ο οποίος τραβά το σκοινί πέρα από τις δυνάμεις του.Ένα θερμό επεισόδιο, πιθανό να αποτελεί επιθυμία της Ουάσιγκτον, ώστε να δοθεί ένα καλό μάθημα στον Ερντογκάν μέχρι και πιθανή πτώση της κυβέρνησής του και αντικατάστασή της με περισσότερο πειθήνιους πολιτικούς.

Αναβολή των εθνικών εκλογών για το 2020 ;
Στην περίπτωση πολεμικού επεισοδίου, οι εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο είναι πιθανό να αναβληθούν για αργότερα με επίκληση του άρθρου 53 παρ 2 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει ότι, “Σε περίπτωση πολέμου, η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά του. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλογών αναστέλλεται εωσότου τελειώσει ο πόλεμος, ανακαλείται δε αυτοδικαίως η Βουλή που έχει διαλυθεί ως το τέλος του”

¨Όπως έχουμε αναφερθεί και σε πρόσφατο σχετικό άρθρο, αναρωτιόμαστε, μήπως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο, από το οποίο η χώρα θα βγει μάλλον κερδισμένη, αφού θα έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, παρατείνει την παραμονή της στην κυβέρνηση. Και στις εκλογές που θα γίνουν ίσως και στον επόμενο χρόνο, το 2020, ο καλός τακτικιστής Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει πατριωτικός εκλογικός αέρας στα πανιά του.

Υπενθυμίζεται εδώ το ανάλογο προηγούμενο με την κυβέρνηση της Μάργαρετ Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, στην περίπτωση της σύρραξης με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντς τον Απρίλιο του 1982 που διήρκεσε δυόμιση μήνες με νίκη της Μ. Βρετανίας. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της στρατιωτικής κυβέρνησης στην Αργεντινή και στην μ. Βρετανία η κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος της Μ. Θάτσερ, πριν τα Φόκλαντς ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τελικά επανεκλέχθηκε το επόμενο έτος.Θεόδωρος Κατσανέβας 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger