Εκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) συγκαλεί στις 5.30 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι «κάτι τρέχει» με τα ελληνοτουρκικά. Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ραγδαίες μετά και τις πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις και παρά τις προειδοποιήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων να μην προχωρήσει σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη:

ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
ο Υπουργός Εξωτερικών,
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
O πρωθυπουργός ακύρωσε την περιοδεία του σε Κω και Νίσυρο και επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στον κόλπο του Ομάν όπου μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι «θερμό» το καλοκαίρι καθώς οι Αμερικανοί κατηγορούν το Ιράν.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εκτιμούν ότι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις των Τούρκων, έπειτα και από τις πληροφορίες που έχει η Αγκυρα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει εργασίες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που θεωρηθεί επιβεβλημένο κάτι τέτοιο από τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΕΘΑ διέψευσε φήμες ότι γίνονται μετακινήσεις ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα μπορούσε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την «ευάλωτη» πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε κάποιου είδους προκλητική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση, είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η κάθοδος του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ και οι καθημερινές απειλές, τόσο του ίδιου του Ερντογάν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του, ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν στην περιοχή γιατί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη, και γι’ αυτό κι επικίνδυνη, θεωρούν διπλωματικοί κύκλοι. Παρά τις πιέσεις που ασκεί η αμερικανική πλευρά και τις προειδοποιήσεις των αρχηγών κρατών από χώρες του Νότου, να σταματήσει να βάζει φωτιά στην περιοχή, ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια δύσκολη και άκρως φορτισμένη περίοδο στα ελληνοτουρκικά.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, το αντίθετο μάλιστα. Επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν και παράλληλα δείχνει να θέλει να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειές του στο κυπριακό οικόπεδο, κάτι που αμφισβητεί καίρια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται πως θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια μιας κλιμακούμενης έντασης σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Ηδη κάποιοι θυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χτύπησε καμπανάκι λέγοντας ότι δεν θα αποκλειόταν «νέα Ιμια» σε μια ευάλωτη περίοδο για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ή κατά τη διαδικασία μετάβασης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το philnews, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκίαέχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού.

Η κυπριακή δημοκρατία εκτιμά ότι οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός Ιουλίου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Είναι σαφές πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου.

Και η Λευκωσία αυτό ζητά από τις Βρυξέλλες. Να υπάρξουν κυρώσεις προτού ξεφύγει η κατάσταση.

Επικαιροποίηση
Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα, «αύριο Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες.

Η Τουρκία, έχοντας στήριξη από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη δε δείχνουν να πιάνουν τόπο, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την ελληνική διπλωματία.



πηγή: tanea.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger