Ενα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που καταγράφει την απομονωμένη και απλησίαστη για τον υπόλοιπο κόσμο φυλή Αβα του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας νέους προβληματισμούς για τα υπό εξόντωση μέλη της.

Το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, όπως αναφέρει το CNN, δείχνει έναν άνδρα μέσα στο τροπικό δάσος να κρατάει κάτι που μοιάζει με μαχαίρι, ενώ σε κάποιο σημείο φαίνεται να κοιτάζει απευθείας στην κάμερα. Στη συνέχεια, ένας άλλος άνδρας εμφανίζεται με τόξα και βέλη ανά χείρας, προτού «χαθούν» αμφότεροι μέσα στην πυκνή βλάστηση. 






Οι εικόνες αυτές έρχονται από την πολιτεία Μαρανιάο της ανατολικής Βραζιλίας και έχουν ληφθεί από μέλη μιας γειτονικής φυλής που ονομάζεται Γκουαχαχάρα, που εργάζονται για την προστασία του τροπικού δάσους όπου ζoυν και οι Αβα.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την Midia India, μια ομάδα ντόπιων κινηματογραφιστών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία του δάσους από τα οικονομικά συμφέροντα.

Η φυλή Αβα του Αμαζονίου κινδυνεύει να εξαλειφθεί, λόγω των συνεχόμενων επιθέσεων που δέχονται από υλοτόμους. Για αυτό και οι άνθρωποι που βιντεοσκόπησαν τα δύο μέλη της, ελπίζουν πως το υλικό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη σωτηρία της φυλής.

«Δεν είχαμε την άδεια των Αβα για να τους κινηματογραφήσουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εικόνες γιατί αν δεν τους παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο, οι Αβα θα σκοτωθούν από ξυλοκόπους» εξήγησαν οι ίδιοι. «Χρησιμοποιούμε αυτές τις εικόνες ως κραυγή για βοήθεια και καλούμε την κυβέρνηση να προστατεύσει τις ζωές των συγγενών μας που δεν θέλουν να έρχονται σε επαφή με τους ξένους».

Οι Αβα είναι μερικοί από τους πιο επαπειλούμενους Ινδιάνους στον κόσμο, σύμφωνα με την Survival International, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των υπό εξαφάνιση φυλών παγκοσμίως.

Ενώ ορισμένα μέλη της φυλής έχουν απομακρυνθεί από το δάσος, άλλοι εξακολουθούν να ζουν σε απομονωμένες ομάδες στα υπόλοιπα νησιά της άθικτης περιοχής, σύμφωνα με την Survival International.

Οι ειδικοί λένε ότι οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι ανθρακωρύχοι έχουν ενθαρρυνθεί από τη στάση του προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο υπέρ των επιχειρήσεων στον Αμαζόνιο, εκμεταλλευόμενοι τους μειωμένους ελέγχους και τη λιγότερη εποπτεία για να καταλάβουν τον έλεγχο της αναπτυσσόμενης περιοχής μέσα στο δάσος.

Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί σε ένα 13λεπτο ντοκιμαντέρ της Midia India, με τίτλο «Φύλακες των Δασών σε κίνδυνο», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 60% τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και οι περιβαλλοντολόγοι επικαλούνται αυτά τα στοιχεία ως απόδειξη για τις επικίνδυνες πολιτικές του Μπολσονάρο.

Πηγή: CNN

loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger