Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πάτησαν το «κουμπί» για τη δραματική κατά 10.000 μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2021 με τους 3.000 να απολύονται άμεσα.

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που επαναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα αλλά και οι νέες εταιρείες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις οποίες μεταφέρονται οι παλιές διευθύνσεις διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών μαζί με το προσωπικό, βοηθούν στην «αναίμακτη» μείωση του προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα από την Τράπεζα Πειραιώς και την μονάδα διαχείρισης καθυστερούμενων δανείων RBU θα μεταφερθούν στην Intrum περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 300 υπάλληλοι δήλωσαν συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας.

Η μεταφορά των εργαζομένων στην Intrum θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, και το σημαντικό είναι -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς αλλά και της ΟΤΟΕ– ότι διαφυλάσσονται απόλυτα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και παράλληλα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου παραμένει ανοικτό, αφού το ζητούμενο είναι να αποχωρήσουν οικειοθελώς περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι.

Τις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί και η συμφωνία της Eurobank με την PIMCO για την μεταβίβαση της FPS. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν οι 500 εργαζόμενοι της FPS καθώς και άλλοι 300 εργαζόμενοι από την τράπεζα. Ενώ στο τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού δήλωσαν συμμετοχή περίπου 300 εργαζόμενοι.

Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που ολοκληρώνει το σχέδιο μετασχηματισμού και εξυγίανσης του ισολογισμού της με την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, ύψους 2,5 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στη νέα Eurobank θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας καθώς και το senior, το 5% των mezzanine notes και το 5% των junior notes της τιτλοποίησης.

Ημερομηνία μετασχηματισμού είναι η 30ή Ιουνίου και με βάση το ενημερωτικό δελτίο η διάσπαση θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Στο τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας δήλωσαν συμμετοχή περί τους 500 εργαζόμενους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 500 θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση αυτή η ΕΤΕ θα έχει πιάσει τον στόχο για 1.000 αποχωρήσεις μέσα στο 2019, ενώ μέχρι το 2021 θα πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο άλλοι 1.000 εργαζόμενοι.

Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αναμένεται να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2018 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διέθεταν δίκτυο 1.796 καταστημάτων και απασχολούσαν 36.862 άτομα προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα η Πειραιώς είχε 555 καταστήματα και 11.678 εργαζόμενους, η Εθνική δίκτυο 460 καταστημάτων και 9.448 εργαζόμενους, η Alpha Bank 350 καταστήματα και 7.793 υπαλλήλους και η Eurobank δίκτυο 350 καταστημάτων με 7.943 άτομα προσωπικό.

Όμως στο τέλος του 2021 ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω στις 25.000 με 26.000 άτομα, που σημαίνει ότι στους επόμενους 27 μήνες οι αποχωρήσεις θα είναι πολλές και τα bonus που θα τις συνοδεύουν σημαντικά μικρότερα.

Alpha Bank: Σήμερα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο του προσωπικού, με εξαίρεση πέντε Διευθύνσεις της τράπεζας. Τα κίνητρα προσαυξάνονται, με ηλικιακά κριτήρια, ενώ για τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας προβλέπεται αυξημένη αποζημίωση κατά 30%.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν προσαυξήσεις για ανήλικα τέκνα. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 150χιλ. ευρώ ( μεικτά).

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα άδειας μετά αποδοχών ως πέντε έτη, επιλογή που απευθύνεται, τόσο σε όσους έχουν ορατότητα συνταξιοδότησης, αλλά και σε αυτούς που επιδιώκουν να αναζητήσουν άλλη εργασία, έχοντας διασφαλίσει στο μεσοδιάστημα την ασφάλιση και τη λήψη μειωμένου μισθού. Για τη δεύτερη υποκατηγορία ακούγεται ότι το πρόγραμμα ενέχει ευέλικτες λύσεις.

Όσοι κάνουν χρήση, θα συνεχίσουν να έχουν για τέσσερα χρόνια κάλυψη από το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της τράπεζας και θα διατηρήσουν τυχόν προνομιακά επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου η τράπεζα διατηρούσε πρόβλεψη 55,8 εκατ. ευρώ για την αποχώρηση προσωπικού. Στη διάρκεια του Α’ εξαμήνου χρησιμοποιήθηκαν προβλέψεις 3,2 εκατ. ευρώ.

πηγή: mononews.gr
loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger