Σκάπτοντας όχι και πολύ βαθιά στην ιστορία, φθάνουμε σχετικώς εύκολα και γρήγορα στην επίγνωση ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έπεισε τις δυτικοευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις να δεχθούν την εδαφική επέκταση του νεοελληνικού κράτους μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους και στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας κατόπιν μιας πολύ σοβαρής συνδιαλλαγής και συμφωνίας: το νεοελληνικό κράτος επεκτάθηκε εδαφικώς υπό τον όρο ότι το νέο μεγαλύτερο νεοελληνικό κράτος θα είναι ένα πολυπολιτισμό αστικοφιλελεύθερο έθνος-κράτος (και, άρα, ανεξίθρησκο, πολυεθνοτικό και...φιλομουσουλμανικό). 

Εξ ου και ο Βενιζέλος ακολούθησε την περί έθνους θεωρία τού Ρενάν και όχι τον ρομαντικό εθνικισμό τού 19ου αιώνα. Μάλιστα, η Σύμβαση των Αθηνών του 1913 (δηλαδή, η συνθήκη ειρήνης Ελλάδας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά από τους Βαλκανικούς πολέμους) προέβλεπε και την ανοικοδόμηση τζαμιού στην Αθήνα και την προστασία των μουσουλμάνων της Ελλάδας (η δε εισηγητική έκθεση για την κύρωση της Σύμβασης των Αθηνών του 1913 από τη Βουλή των Ελλήνων ρητώς δηλώνει ότι το νεοελληνικό κράτος ασπάζεται την ιδεολογία του νεοτερικού φιλελευθερισμού). 
Αν, τώρα, επικρατήσει η θέση ότι το νεοελληνικό κράτος δεν πρέπει να είναι ένα πολυπολιτισμικό αστικοφιλελεύθερο έθνος-κράτος, αυτό σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση των φανερών και των μυστικών όρων διαμόρφωσης του σημερινού νεοελληνικού κράτος. Αυτό το επισημαίνω, χωρίς να λαμβάνω θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης (τις θέσεις μου τις έχω δημοσιεύσει αλλού εκτενώς), απλώς για να καταδείξω τη σοβαρότητα του θέματος και τα διακυβεύματα.


Νικόλαος Λάος
www.nicolaslaos.com

loading...
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger