Η τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Συνολικά ψηφίστηκαν και αναθεωρήθηκαν 18 διατάξεις. Οι 9 ψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα, συγκέντρωσαν 297 ψήφους και αφορούν καταργήσεις παραγράφων σε 5 άρθρα. Οι άλλες 9 αφορούν σημαντικές πολιτικές επιλογές. Επτά ψηφίστηκαν σε συμφωνία και με κόμματα της αντιπολίτευσης και 2 μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία.





Το ρεκόρ ψήφων και συναίνεσης συγκέντρωσε το άρθρο 86, που αφορά στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για στην παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων. Πήρε 274 ψήφους και είναι το μόνο άρθρο στο όποιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και την δική του. Παρών ψήφησαν 23 βουλευτές.

Το Δεύτερο σε υψηλό αριθμό ψήφων ήταν το άρθρο 73 για την θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που συγκέντρωσε 254 ψήφους. 32 βουλευτές ψήφισαν όχι και 4 παρών.

Το άρθρο που συγκέντρωσε τις ψήφους όλων των κομμάτων της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε 212 ψήφους, είναι το άρθρο 54 για την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας. Οχι ψήφισαν 84 βουλευτές και 1 παρών.

Σημαντικό αριθμό ψήφων πήρε και το άρθρο 21 για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που συγκέντρωσε 190 ψήφους ενώ 107 βουλευτές ψήφησαν όχι.

Με 189 ψήφους πέρασε το άρθρο 68 που δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αίτημα 10 βουλευτών το όποιο μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο με την ψήφο 120 βουλευτών. 94 βουλευτές ψήφισαν όχι και 14 παρών.

Με σημαντική πλειοψηφία 179 βουλευτών πέρασε και το άρθρο 62 που περιορίζει την βουλευτική ασυλία σε θέματα που αφορούν μόνο την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή. 117 βουλευτές ψήφισαν όχι και ένας λευκό.

Το άρθρο 32, που τερματίζει την ομηρία στην οποία βρισκόταν το πολιτικό σύστημα όσον αφορά την πρόωρη διάλυση της Βουλής, σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, πήρε 158 θετικές ψήφους αφού το στήριξαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και 139 όχι. 158 ψήφους, δηλαδή μόνο τους βουλευτές της ΝΔ, πήρε και το άρθρο 101α που αλλάζει τον τρόπο επιλογής των ανεξάρτητων αρχών από την διάσκεψη των προέδρων, καθώς αυτή θα γίνεται με πλειοψηφία τριών πέμπτων. Και σε αυτό το άρθρο τα όχι ήταν 139.

Τέλος, το άρθρα 96 για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους πολιτικούς δικαστές, έλαβε 189 ψήφους. 94 βουλευτές ψήφησαν όχι και 14 παρών.

Κατά την ψηφοφορία ήταν παρόντες 297 βουλευτές ενώ έλειπαν ο Νίκος Φίλης και ο Μανώλης Θραψανιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

 Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger