Οι επενδυτές, έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο που έχουν αποθηκεύσει. Ιστορική πτώση με αρνητική τιμή ανά βαρέλι τα -37,63 δολάρια.
Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάρια βαρέλι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;


Σημαίνει πως τα αποθέματα είναι πιο πολλά από την παραγωγή και η ζήτηση μικρή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κι έτσι όσοι έχουν αποθέματα πληρώνουν για να ξεφορτωθούν το εμπόρευμα τους στην τιμή του -37,63 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση -305.09%!

Οι επενδυτές, αλλά και οι κερδοσκόποι, είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως εκατοντάδες τάνκερ έχουν μείνει φορτωμένα με το φορτίο τους χωρίς να μπορούν να το ξεφορτώσουν η αναζητούν πρόθυμους αγοραστές.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές.

«Δεν ξέρουμε το τέλος του δράματος»

«Ζούμε έναν πραγματικό δράμα και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε πιο και πότε θα είναι το τέλος», είπε αναλυτής του CBS.

Τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του αργού βαρελιού WTI με παράδοση τον Ιούνιο έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το oilprices,com η τιμή του βαρελιού του αργού στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι στις 20.00 η ώρα Ελλάδας την Μ.Δευτέρα 20/4 και στη συνέχεια καταβαραθρώθηκε καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για τον 21ο αιώνα.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση «δραματική και τρομερή» ενώ επικαλούνται πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ που σκέφτεται ακόμη και να πληρώσει τους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου για να περιορίσουν την εξόρυξη του πετρελαίου.

Το μπρεντ φλερτάρει με τα 25 δολάρια
Την ίδια ώρα η τιμή του ενός βαρελιού μπρεντ διαμορφώνονταν στα 25.85 δολάρια σημειώνοντας πτώση 7,8% ενώ η τιμή του OPEC Basket διαμορφώνονταν στα 17.10 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας μείωση 2%.

Τι σημαίνει η μείωση του πετρελαίου;


Η πτώση των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αναβάλουν έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτο να εγκριθούν το 2020, δήλωσε η Rystad Energy.

Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προέρχεται από την πανδημία όμως παράλληλα προμηνύουν μία βαθιά ύφεση που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το οικονομικό κραχ του 1930-32 και τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης η μαζική πώληση των αποθεμάτων με αρνητικό πρόσημο φανερώνει την ανησυχία των αγορών αλλά και των υπερδυνάμεων του πλανήτη σχετικά με την χρονική διάρκεια της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων που θα έχει. Φυσικά οι αρνητικές τιμές του πετρελαίου θα στείλουν στην ανεργία εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο ενώ θα ανασταλούν μεγάλες παράκτιες επενδύσεις εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων. Τέλος εκτιμούν πως οι μεγάλοι χαμένοι παίκτες θα είναι οι χώρες που βασίζουν τα έσοδα τους από το πετρέλαιο και την ενέργεια και μερικές από αυτές είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία. 

πηγή: ethnos.gr
Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger