Συνεδρίαση του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασίας



Πάνω ο πραγματικός Πούτιν κατά την διάσωση ενός τηλεοπτικού πληρώματος από την επίθεση μιας τίγρης της Σιβηρίας στις άγριες περιοχές της Άπω Ανατολής.




Ο σωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν κλασικά έλαβε μέρος σε συνεδρίαση του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο , ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan , ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev , πρόεδρος της Κιργιζίας Sooronbay Jeenbekov , ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon  και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Mikhail Myasnikovic

Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν:

Για άλλη μια φορά, καλησπέρα, συνάδελφοι.

Έχετε ήδη παρατηρήσει ότι βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο - θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι αυτές είναι δύσκολες στιγμές, λόγω της πανδημίας. Τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν άμεσα τη συνεργασία μας, την οικονομία και τις επαφές μεταξύ ανθρώπων και, ως εκ τούτου, δημιούργησαν ορισμένα προβλήματα με την εφαρμογή της κοινής μας ατζέντας.

Τούτου λεχθέντος, η προεδρεύουσα χώρα, η Λευκορωσία, μπόρεσε να βρει ευκαιρίες για να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε - και να εργαζόμαστε εκτενώς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας για τη διεξαγωγή αυτής της δεύτερης συνάντησης. Τα μέλη του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασίας συναντήθηκαν ήδη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Απριλίου. Η  EEC συνεργάζεται επίσης σκληρά με έναν εκπρόσωπο της Λευκορωσίας, κάτι που αποτελεί επίσης καλό παράδειγμα, πιστεύω.

Φυσικά, όλοι ενδιαφερόμαστε να διασφαλίσουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ένωσής μας. Υπάρχει εδώ και πάνω από πέντε χρόνια και έχει απτά οφέλη σε όλες τις πολιτείες μας. Έχει συμβάλει στην επίλυση σημαντικών καθηκόντων όσον αφορά την ανάπτυξη των εθνικών μας οικονομιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.

Το σχέδιο στρατηγικών κατευθύνσεων για την ανάπτυξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ολοκλήρωσης έως το 2025, το οποίο προετοιμάστηκε για τη σημερινή μας συνάντηση, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών μας. Αυτό το έγγραφο καθορίζει ολοκληρωμένους στόχους που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης μιας κοινής αγοράς αγαθών, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού, στη βελτίωση των τελωνειακών και διοικητικών κανονισμών μας και στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού περιβάλλοντος. Οι συνάδελφοί μας μίλησαν για αυτό, και συμφωνώ μαζί τους ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική σφαίρα. Ένας άλλος στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κοινών έργων μας σε τομείς υψηλής απόδοσης.

Η στρατηγική παρέχει τη βάση για την τόνωση της υποκατάστασης των εισαγωγών, του βιομηχανικού εντοπισμού και των κοινών πρωτοβουλιών υπέρ της ολοκλήρωσης. Οι χώρες μας πρέπει να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την επισιτιστική μας ασφάλεια και να παράγουν βασικές ανάγκες και άλλα εξαιρετικά σημαντικά προϊόντα.

Οι στρατηγικές κατευθύνσεις οραματίζονται την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της EAEU στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της ανθρωπιστικής σφαίρας. Τα σχέδιά μας προβλέπουν την έναρξη μεγάλων κοινών έργων στην επαγγελματική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κατάρτιση προσωπικού, ενίσχυση της ακαδημαϊκής κινητικότητας και εφαρμογή πολυμερών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Φυσικά, αυτά τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση κατά την περίοδο έως το 2025 συνεπάγονται ακόμη πιο ενεργή αλληλεπίδραση και ακόμη στενότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, γενικά, πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πλάνο που περιγράφει το στόχο της EAEU για το άμεσο μέλλον. 
Η υιοθέτησή της θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη βάση για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης, τη συνέχιση της προσέγγισης των οικονομιών μας και την επέκταση των σφαιρών της συνεργασίας μας.

Σχεδόν ολόκληρο το σχέδιο έχει εγκριθεί, περιμένετε να δούμε μία μόνο παράγραφο σχετικά με τα τιμολόγια μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος της Κιργιζίας, ο οποίος μίλησε ενώπιον μου, το ανέφερε επίσης. Υπάρχει ένας τύπος που υποστηρίζεται από τρεις χώρες - τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η συμφωνία σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί αργότερα ως μέρος των συνομιλιών για την οικοδόμηση μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου εντός της EAEU. Οι Αρμένιοι και Λευκορώσοι συνάδελφοί μας δεν έχουν αποδεχτεί αυτήν τη φόρμουλα μέχρι στιγμής. Έχουν τη δική τους άποψη για το θέμα αυτό. Εάν συμφωνούσαν με αυτήν την προσέγγιση, δεν θα υπήρχαν άλλα εμπόδια για την έγκριση των στρατηγικών κατευθύνσεων.

Όσον αφορά το ενιαίο τιμολόγιο για τις υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου και διαμετακόμισης, όπως προτείνουν οι φίλοι μας από την Αρμενία και τη Λευκορωσία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο τιμολόγιο μόνο σε μια ενιαία αγορά με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και φορολογικό σύστημα. Η EAEU δεν έχει ακόμη φτάσει σε αυτό το προηγμένο επίπεδο ολοκλήρωσης, όπως όλοι γνωρίζουμε. Προς το παρόν, οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να βασίζονται στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις επενδύσεις των προμηθευτών, καθώς και τη διασφάλιση εύλογης απόδοσης επένδυσης. Συνάδελφοι μου, σημειώστε ότι αυτή είναι κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο.

Εάν η θέση των Αρμενίων και Λευκορωσικών φίλων μας παραμείνει αμετάβλητη, η κατάργηση της παραγράφου για το αέριο από το σχέδιο Στρατηγικών Κατευθύνσεων θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγκρίνουμε την συμφωνία αυτή σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής. Παρεμπιπτόντως, έχει ειδική ευθύνη για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων που πρόκειται να σκιαγραφήσουμε. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξήσουμε το θεσμικό βάρος της Επιτροπής και να της δώσουμε μεγαλύτερη ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Ανώτατου Οικονομικού Συμβουλίου της Ευρασίας.

Θα ήταν σκόπιμο η Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και το Ταμείο Σταθεροποίησης της Ευρασίας να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρασίας. Αυτοί οι περιφερειακοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί μπορούν και πρέπει να συμβάλουν σε μεγάλα κοινά έργα ολοκλήρωσης.

Φυσικά, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ενίσχυση της αμοιβαία επωφελής οικονομικής συνεργασίας της EAEU με τους ενδιαφερόμενους ξένους εταίρους της.

Ορισμένες χώρες και δομές ολοκλήρωσης έχουν ήδη δημιουργήσει άμεσους δεσμούς με την EAEU και οι τάξεις των εταίρων της αυξάνονται. Η EAEU υπέγραψε διεθνείς συμφωνίες με την Κίνα, το Βιετνάμ, το Ιράν, τη Σερβία και τη Σιγκαπούρη. Οι συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουν ξεκινήσει εμπορικές διαβουλεύσεις με την Ινδία.

Φυσικά, η διατήρηση διαφόρων μορφών διαλόγου με άλλους εταίρους της EAEU, κυρίως στο πλαίσιο της ΚΑΚ, αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Πρέπει να επεκτείνουμε τους δεσμούς με την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Πιστεύω ακράδαντα ότι, σε συνεργασία με αυτούς τους μεγάλους περιφερειακούς συλλόγους, καθώς και με τη συνέχιση των προσπαθειών για τον συντονισμό της δραστηριότητας της EAEU με την πρωτοβουλία Chinese Belt and Road, θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε το έργο για τη δημιουργία της Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης.

Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους μεγάλης κλίμακας για την ένωσή μας. Θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε μια οριστική νίκη επί της επιδημίας του κορονοϊού, να αποκαταστήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να επιλύσουμε κοινωνικά ζητήματα. Φυσικά, η Ρωσία θα παραμείνει σε επαφή με τους συναδέλφους και τους φίλους της ανά πάσα στιγμή. Θα βρούμε τρόπους εργασίας, όπως έγινε με την Λευκορωσία. Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να αναπτύξει την ένωσή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας για τη σημερινή εργασία και να εκφράσω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko.



Ευχαριστώ πολύ.




Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger