Περίεργες κινήσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία. Η συντριβή στον Έβρο αποκαθήλωσε τον Ερντογάν, με αποτέλεσμα να »διψάει» για εκδίκηση. 

Οι Ελληνικές ΕΔ βρίσκονται βέβαια σε ετοιμότητα και δεν θα επιτρέψουν κανένα από τα σχέδια της Άγκυρας να υλοποιηθούν. 

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ ωθούν με τα άρθρα τους σε πολεμικό επεισόδιο. 

Πολλά από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ελέγχονται από τον Ερντογάν και αυτό έχει την σημασία του.  

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι: 

»Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον ένα ρεαλιστικό σενάριο. Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, το Αιγαίο και η Α. Μεσόγειος θα… ζεσταθούν περισσότερο.»  





 CİHAT YAYCI AMİRALE ÜSTÜ KAPALI ÖLÜM TEHDİDİ – Savunma Sanayi
YUNANISTAN’DA BELIRLI BIR KESIMIN HEDEFINDE TÜRK DENIZ KUVVETLERI KURMAY BAŞKANI DOÇ. DR. TÜMAMIRAL CIHAT YAYCI VAR. BAZI IDDIALARA GÖRE, YUNAN ISTIHBARAT ÖRGÜTÜNÜN YÖNLENDIRMESI ALTINDA OLAN BU…

SAVUNMASANAYI.ORG

1:01 AM – May 3, 2020
Ξεκάθαρο αυτό που θέλουν να περάσουν οι τα τουρκικά ΜΜΕ στην κοινή γνώμη, αλλά και στην στρατιωτική ηγεσία!   
Σε ετοιμότητα η Αθήνα 
Σύμφωνα με πληροφορίες,  στο υπουργείο Αμυνας εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η ηγεσία της Τουρκίας δεν δείχνει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης. Είναι βέβαιο ότι ο κορονοϊος και τα οικονομικά προβλήματα στη γείτονα έχουν επηρεάσει και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες. Εντούτοις, είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιδιώκει να δείξει – χρησιμοποιώντας ακόμη και λιγότερα μέσα για τις προκλήσεις – ότι θα συνεχίσει τις πάγιες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι έλληνες επιτελείς δεν αποκλείουν επίσης η συνεχιζόμενη επιθετική και σε αρκετές περιπτώσεις «σπασμωδική συμπεριφορά» των Τούρκων να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα σχέδιά τους στον Εβρο και το Αιγαίο με το Μεταναστευτικό απέτυχαν. 

Και στον Εβρο  
Στον Εβρο, οι Τούρκοι εξακολουθούν να είναι προκλητικοί όπως έδειξαν τα τρία περιστατικά με τους πυροβολισμούς από τη στρατοχωροφυλακή τους την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή του Τυχερού. Την Τρίτη, τούρκος στρατιώτης είχε πυροβολήσει κατά γερμανικού περιπόλου της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε διπλή πρόκληση: μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν με λέμβο από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική λίγο πριν από τις 10 το βράδυ και πυροβόλησαν στον αέρα κατά ριπάς.  

Μάλιστα, εκτόξευσαν και μία φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στην ελληνική πλευρά. Τα μεσάνυχτα, μέλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής άνοιξε εκ νέου πυρ στον αέρα κατά ριπάς. Σε όλες τις περιπτώσεις η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε τις προκλήσεις με ψυχραιμία αφού η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Είχαμε προβλέψει όντως ότι η ένταση θα συντηρηθεί. 

Είχαμε πει ότι για εμάς ο συναγερμός δεν λήγει. Απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες» ανέφερε για τους πυροβολισμούς στον Εβρο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, ακόμη ένα στοιχείο που φανερώνει ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να μην κάνει πίσω και να επαναφέρει με κάθε ευκαιρία τις πάγιες διεκδικήσεις και τους ισχυρισμούς της είναι και οι Νavtex που εξέδωσε, ζητώντας από την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει ασκήσεις σε μία σειρά από νησιά. Ισχυρίζεται ότι η πραγματοποίηση ασκήσεων σε Σαμοθράκη, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Λέσβο, Λήμνο παραβιάζει το «αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών» και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Αμυνας «διαφημίζει» άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού του που διεξήχθη 27-28/4 με αμφίβια σκάφη και με αποβατικές ενέργειες.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία πιέζει για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο με σκοπό να πιέσει για αποστρατικοποίηση νησιών αλλά και για συνεκμετάλλευση.


πηγή: /difernews.gr/


Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Έχει δοθεί μια ημερομηνία που νομίζω ήταν για την Πόλη - αν ήταν γι' αυτήν (5/5/24 - π.Σάββας Αχιλλέως;) Σύμπτωση σήμερα 5/5 επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή