Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελου Ιωαννίδη προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής" περί προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Της Αννας Κανδύλη

Οκ. Ιωαννίδης έδωσε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης βάσει του δημοσίευματος αλλά και της μήνυσης που κατέθεσε ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Λιότσος που είχε διενεργήσει την πραγματογνωμοσύνη κατόπιν εισαγγελικής εντολής.


Στη μήνυση ο κ. Λιότσος περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε για να συγκαλύψει πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Παράλληλα ο ανακριτής που χειρίζεται τη δικογραφία για το Μάτι ολοκλήρωσε την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις προς απολογία στους εμπλεκόμενους με πρώτο κληθέντα τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Η μήνυση του Λιότσιου κατά του πρώην αρχηγού του ΠΣ

«Μοναδική επιδίωξη του πρώην αρχηγού Βασίλη Ματθαιόπουλου ήταν ο εξαναγκασμός μου δια απειλών και παράνομων πράξεων να υποβάλλω ενώπιον των Αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στη μήνυσή του ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος που διενήργησε την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Δημήτρης Λιότσιος.


Ο πραγματογνώμονας στρέφεται κατά του κ. Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου.




Ολόκληρη η μήνυση ΕΔΩ




Η δήλωση των δικηγόρων του Λιότσιου 

Οι συνήγοροι του Επιπυραγού, Λιότσιου Δημητρίου, Ιωάννης Θ. Ηρειώτης και Βασίλειος Χ. Αρβανίτης δηλώνουν ότι ο κ. Λιότσιος την 20.07.2020 κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μήνυση κατά του κ. Ματθαιόπουλου Βασιλείου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα εις βάρος του τελεσθέντα ποινικά αδικήματα, τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται από την καταγραφείσα μεταξύ τους συνομιλία της 21.09.2018.

Συγκεκριμένα, από την ανωτέρω συνομιλία τους στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) προκύπτει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος, υπό την ιδιότητα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, προσπάθησε, δια απειλών παράνομων πράξεων, να εξαναγκάσει τον κ. Λιότσιο, ο οποίος ενεργούσε ως Δικαστικός Πραγματογνώμονας για την διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς της 23.07.2018, να συντάξει ψευδή και ελλιπή πραγματογνωμοσύνη ως προς τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς που προκάλεσε τον θάνατο 102 ανθρώπων, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες που βαρύνουν τόσο τον ίδιο, όσο και λοιπούς υπαιτίους.

Όλα τα αποδεικτικά μέσα για την στοιχειοθέτηση τουλάχιστον του αδικήματος της απόπειρας παράνομης βίας και όποιων άλλων τυχόν αδικημάτων προκύψουν κατά την προκαταρκτική εξέταση έχουν κατατεθεί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες ποινικές ευθύνες. 

Φωτιά στο Μάτι: Αποκαλύψεις από ηχητικό ντοκουμέντο

Δύο χρόνια μετά την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, η «Καθημερινή» δημοσίευσε ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος να συνομιλεί με τον Δημήτρη Λιότσιο, που είχε αναλάβει την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά.

Tο ηχητικό ντοκουμέντο είναι από το κινητό τηλέφωνο του Πυραγού , Δημήτρη Λιότσιου, που κατέγραφε τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Σύμφωνα με το ηχητικό, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, κάνει λόγο για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον Δ. Λιότσιο να αλλάξει το πόρισμά του.

Πέτσας: Ανατριαχιαστικοί οι διάλογοι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε ότι αφορά το Μάτι και τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, χαρακτήρισε τους ηχογραφημένους διαλόγους ανατριχιαστικούς και κάλεσε την κ. Γεροβασίλη αν τους αμφισβητεί να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε χρησιμοποίησε το όνομά της.

Απάντηση Γεροβασίλη σε Πέτσα

«Υποδείξεις για τον τρόπο που θα αμυνθώ νομικά απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησής μου και σπίλωσης της προσωπικής και πολιτικής μου τιμής δε δέχομαι από κανέναν, ειδικά από κάποιον που μόλις χθες χαρακτήρισε την προσφυγή μου στη δικαιοσύνη ως απειλή και σήμερα μου την προτείνει ως καταφυγή. 

Όταν αναφέρεται -δε- σε εμένα ο "πορτ παρόλ" της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλώντας για απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα κρούει ανοιχτές θύρες. Μιας και  αναπαράγει, στ' αλήθεια, με άλλα λόγια τα αναφερθέντα στη χθεσινή μου απάντηση προς τον ίδιον.

Η διαλεύκανση της υπόθεσης, η απόδοση της δικαιοσύνης και των πιθανών ευθυνών, σε όποιους κι αν αναλογούν, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση -των επιφορτισμένων γι' αυτό το σκοπό αρμόδιων δομών της Πολιτείας- απέναντι στους νεκρούς και τους πληγέντες από την τραγωδία στο Μάτι.

Και αυτή η διαδικασία, υπηρεσιακά, διοικητικά και δικαστικά, είχε ξεκινήσει επί των ημερών μας, με τον θεσμικά δέοντα τρόπο. Ήταν η ίδια ακριβώς στιγμή που κάποιοι άλλοι μικροπολιτικά και ανήθικα ξεκινούσαν την μακρόχρονη σκύλευση νεκρών και την πολιτική καπηλεία της τραγωδίας».

Εξώδικο Γεροβασίλη στην «Καθημερινή»

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας, «δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικο της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικές και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της. Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος η κα Γεροβασίλη θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει».

Μήνυση κατέθεσε η  Γεροβασίλη

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη σε βάρος των διευθυντικών στελεχών και γυναίκας δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» καθώς και των υπευθύνων της ιδιοκτήτριας εταιρίας της εφημερίδας, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Μάτι: το έγκλημα και η συγκάλυψη», «Θάψ' τα γιατί θα σε σκίσουμε».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον χρόνο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητά την ποινική δίωξη των μηνυομένων αναφέροντας πως είναι απολύτως ψευδής ο συσχετισμός της με την καταγγελλόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών για τα τραγικά αποτελέσματα της διαχείρισης της πυρκαγιάς.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το δημοσίευμα αφορά σε ισχυρισμούς τρίτων «οι οποίοι φέρονται να ομιλούν περί του προσώπου μου» και σημειώνει για τους μηνυόμενους: «Η άκριτη αναπαραγωγή αυτών αλλά και οι κρίσεις, άνευ λοιπών στοιχείων, στις οποίες προβαίνουν οι μηνυόμενοι διά του Τύπου και δια των οποίων επιχειρείται να μου αποδοθούν παράνομες πράξεις, ενώ φιλοτεχνείται εικόνα εμπλοκής μου σε μια υπόθεση δήθεν συγκάλυψης, είναι παντελώς ανυπόστατοι και ψευδείς κατά περιεχόμενο».

Με τη μήνυση η κ. Γεροβασίλη ζητά τη δίωξη των υπευθύνων της εφημερίδας χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα «απολύτως ψευδή, δυσφημιστικά και συκοφαντικά,  συνιστούν απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, εν γνώσει του ψεύδους, υπερβαίνουν κάθε όριο ανοχής και αποσκοπούν στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου μέσω της αμφισβήτησης της ηθικής, πολιτικής και κοινωνικής αξίας του προσώπου μου».

Η μηνύτρια, που κάνει λόγο για «χυδαία παρουσίαση και διατύπωση» εκ μέρους της εφημερίδας, σημειώνει στην προσφυγή της ότι οι αναφορές στο πρόσωπό της έχουν «στόχο το συσχετισμό μου με φερόμενη απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, σε μια συζήτηση που φέρεται να διεξάγεται μεταξύ τρίτων στην οποία ουδεμία συμμετοχή είχα, ούτε και το δημοσίευμα φτάνει να ισχυριστεί ότι είχα, ακόμη κι αν ήθελε τυχόν η στιχομυθία αυτή υποτεθεί αληθής, αυθεντική, μη παραποιημένη/προϊόν εγκλήματος-παράνομης υποκλοπής κ.ο.κ.».


Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη «έκπληξη δε προκαλεί η αδιάστικτη υιοθέτηση των όποιων τυχόν ισχυρισμών του πρ. Αρχηγού της Πυροσβεστικής, ακόμη κι αν αυτοί ήθελε υποτεθεί ότι πράγματι έλαβαν χώρα και η "απόδοση εντολών" στο πρόσωπό μου, χωρίς την παραμικρή απόπειρα διασταύρωσης της αλήθειας. Πόρρω δε απέχει η αλήθεια ωστόσο, αφού ουδέποτε ή καθ' οιονδήποτε τρόπο αποπειράθηκα να παρέμβω στην εν εξελίξει διαδικασία σχηματισμού πορίσματος και απόδοσης ευθυνών ενώ μοναδικό μου μέλημα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου ήταν αποκλειστικά και μόνο η ταχεία πρόοδος της διαδικασίας»....

ΠΗΓΗ: real.gr





Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger