Εκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού βγάζει λάδι την υψηλόβαθμη κινεζική νομενκλατούρα στο Πεκίνο και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσωπικώς. Καταρρίπτονται έτσι ορισμένες από τις αιτιάσεις του Τραμπ.

Υστερα από πολλούς μήνες έντασης στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις λόγω των αιτιάσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη φύση και την προέλευση του κορονοϊού, τα πράγματα μπαίνουν σε κάποιον δρόμο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. 
Οι πράκτορες της CIA αθωώνουν τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προσωπικώς και όλη την υψηλόβαθμη κομματική νομενκλατούρα του Πεκίνου, ενοχοποιώντας για την εξάπλωση του κορονοϊού περιφερειακούς κόκκινους μανδαρίνους, αυτούς της πόλης Γουχάν και της περιφερείας της. 


Οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι οι φταίχτες, διότι προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια από το Πεκίνο, τη σοβαρότητα της κατάστασης που είχε προκύψει. Ετσι, από τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η κεντρική εξουσία βρισκόταν στο σκοτάδι για πολλές εβδομάδες. 

Η σχετική έκθεση της CIA και άλλων αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών εκπονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και ήδη έχει δημοσιευτεί στους New York Times. Τα συμπεράσματά της βασίζονται σε πληροφορίες διαβαθμισμένων εγγράφων. 
Το σχόλιο των ΝΥΤ (οι ΗΠΑ, ας μην το ξεχνούμε, διανύουν προεκλογική περίοδο) επικεντρώνει στο σημείο ότι αυτή η έκθεση «θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κίνας». Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ότι υπήρξε μεν προσπάθεια συγκάλυψης, αλλά συνέβη στην πόλη Γουχάν και όχι στην κορυφή του ΚΚΚ στο Πεκίνο. Αν τα πράγματα έχουν έτσι, καταρρίπτονται και οι κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι Κινέζοι (ο Σι και οι ανώτατοι αξιωματούχοι) απέκρυψαν τη ζοφερή πραγματικότητα από τον υπόλοιπο κόσμο με σκοπό να συσσωρεύσουν υγειονομικές προμήθειες. Ο δημοσιογραφικός όμιλος της Νέας Υόρκης ζήτησε κάποιο σχόλιο από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά έλαβε την απάντηση ότι «δεν σχολιάζονται διαρροές σε έγγραφα». Αλλά και η CIA τηρεί σιγήν ιχθύος. Υπενθυμίζεται πως είναι βέβαιο ότι στην κινεζική μεγαλούπολη Γουχάν λειτουργεί εργαστήριο μελέτης ασθενειών και φύλαξης παθογόνων ιών, όπως είναι ο Εμπολα και ο SARS, αλλά και ότι αμερικανοί διπλωμάτες που το είχαν επισκεφθεί το 2018 και διαπίστωσαν χαλαρότητα στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας είχαν συντάξει εγκαίρως σχετικές αναφορές στην Ουάσινγκτον απαριθμώντας τις διάφορες ανεπάρκειες των Κινέζων. text Για τους λάτρεις της στατιστικής, είναι η πρώτη φορά που δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ προτείνουν για επόμενο πρόεδρο έναν γηραιότερό τους 


Πηγή: Protagon.gr



Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger