Όταν ένας πολίτης επιχειρεί να σβήσει μια φωτιά σε ένα διαμέρισμα κατεδαφίζοντας ολόκληρη την πολυκατοικία ή χρησιμοποιώντας βενζίνη αντί για νερό, συλλαμβάνεται πάραυτα από την αστυνομία και υφίσταται τις «προβλεπόμενες» ποινικές ή/και ψυχιατρικές κυρώσεις. Όταν όμως, κάνουν κάτι παρόμοιο οι κυβερνήσεις, οι εντεταλμένοι διαχειριστές της συμβατικής «ιατρικής» και η παγκοσμιοποιημένη επιχειρηματική «αλήτ», αυτο-προβάλλονται ως «ορθολογικοί» διαχειριστές μιας «κατάστασης ανάγκης»....

«Όποιος σήμερα θέλει να πολεμήσει την ψευτιά και την αμάθεια και να γράφει την αλήθεια έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει:

▪ Το θάρρος να γράφει την αλήθεια, παρόλο που παντού την καταπνίγουν.

▪ Την εξυπνάδα να την αναγνωρίζει, παρόλο που παντού την επικαλύπτουν.

▪ Την τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο.

▪ Την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θα αποχτήσει δύναμη.

▪ Την πονηριά να τη διαδώσει ανάμεσά τους.

Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για εκείνους που γράφουν κάτω από το φασισμό, υπάρχουν όμως και για εκείνους που κυνηγήθηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν [από τις φασιστικές χώρες] αλλά ακόμα και για όσους γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας».

Μπέρτολτ Μπρέχτ, 

Πέντε δυσκολίες για να γράφει κανείς την αλήθεια....


Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ 



Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger