Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ, δήλωσε  ότι το ερευνητικό πλοίο  Oruc Reis θα αρχίσει έρευνες.

“Το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά την πολιτική της, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

“Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου. Kάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα. Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται”, είπε χαρακτηριστικά.

Το αν θα κάνει έρευνες ή όχι το Oruc Reis είναι ασφαλώς ένα θέμα που απασχολεί. Αλλά δεν είναι το μοναδικό που προβληματίζει. 

Η επίδειξη ισχύος και η διαπραγμάτευση δια των όπλων που επιχειρεί η Άγκυρα είναι το θέμα.


Στα 20 μίλια από το Καστελόριζο έφθασε το Oruc Reis, έχοντας κλειστό το σύστημα εντοπισμού του, αργά το βράδυ. Το τουρκικό ερευνητικό έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της περιοχής που έχει “δεσμεύσει” με τη παράνομη NAVTEX του. Στη συνέχεια έστριψε ,κινείται νοτιοδυτικά και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 30 μίλια. Είναι προφανές ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν παίζει μόνο με τα νεύρα μας ,αλλά και με την Ευρώπη και με τις ΗΠΑ. Διαπραγματεύεται χρησιμοποιώντας ξανά τη στρατιωτική ισχύ που πιστεύει ότι του δίνει δυνατότητες να επιβάλλει τα όσα διεκδικεί.





Την ώρα που το Oruc Reis κάνει βόλτες νότια του Καστελόριζου:


*Ο Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του μας ανακοινώνει ότι αν συζητήσουμε θα συζητήσουμε τα ΠΑΝΤΑ! Ο Καλίν είπε ότι στο τραπέζι θα τεθούν και τα νησιά και δεν εννοεί μόνο το θέμα της αποστρατικοποίησης. Μιλά και για τις “γκρίζες ζώνες”.

•Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ τηλεφωνεί στην Άγκυρα και συζητά για “την ανατολική Μεσόγειο”.

* Το τουρκικό ΥΠΕΞ δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

•Ο τουρκικός Τύπος γράφει σήμερα ότι “η Ελλάδα δραπετεύει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα παίξει σκληρά το χαρτί της στρατιωτικής πίεσης στο Καστελόριζο, προωθώντας το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν όλο και πιο κοντά στα παράλια του.

Γύρω από το τουρκικό ερευνητικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6 πολεμικά πλοία, τα οποία παρακολουθούνται από πολεμικά του ελληνικού Στόλου, που βρισκόταν στην περιοχή από τη πρώτη στιγμή.

Το ερώτημα είναι τι έχει σκοπό να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η βοήθεια “απ΄ έξω” δεν φαίνεται πιθανή. Ο κατά τ΄ άλλα θυμωμένος με τη Τουρκία ,Γερμανός ΥΠΕΞ εξακολουθεί να μιλά για “διαφιλονικούμενες περιοχές” . Ο Πομπέο είχε μιλήσει για αμφισβητούμενες περιοχές

Προφανώς όπως δήλωσαν και ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ κουβέντα με το Oruc Reis να κάνει βόλτες στην ελληνική υφαλκροπίδα δεν μπορεί να υπάρξει. Συνεπώς το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η στρατιωτική ένταση είναι πάρα πολύ πιθανό. Είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση μιας σοβαρής στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία.

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος αλλά και καθηγητές όπως ο Ι.Μάζης και ο Κ.Φίλης έχουν πει ότι αν δεν κάνουμε τώρα κάτι “θα μπλέξουμε”.


πηγή: militaire.gr

 




Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger