Οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί κρατούν στα χέρια τους τη μισή περιουσία των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία του Covid-19 «μεταμορφώνει» τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με τρόπο που ανταμείβει δυσανάλογα μια μικρή τάξη δισεκατομμυριούχων.

Η συνολική περιουσία για το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών ανέρχεται στα 34,2 τρισ. δολάρια, την ώρα που ο πλούτος για το 50% των φτωχότερων 165 εκατ. Αμερικανών είναι μόλις 2,08 τρισ. δολάρια ή μόλις 1,9% του συνολικού πλούτου, όπως μεταδίδει τo Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(FED), για το συνολικό πλούτο της Αμερικής στο πρώτο ήμισυ του 2020. Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες διαφορές ανά φυλή, ηλικία και τάξη.

Τα περιουσιακά στοιχεία των 50 πλουσιότερων Αμερικανών ανέρχονται σχεδόν στα 2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, σημειώνοντας αύξηση κατά 339 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2020.

Ο Covid-19 έχει διευρύνει το χάσμα ανισοτήτων στις ΗΠΑ, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να επηρεάζουν κυρίως τους χαμηλόμισθους εργαζομένους στον τομέα υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, πολλοί επαγγελματίες που ανήκουν στην ανώτερη και μεσαία τάξη δουλεύουν από το σπίτι, αποφεύγοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης να αυξάνονται, στον απόηχο των μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών και τη FED.

Ένας ακόμη παράγοντας που εξηγεί τις ανισότητες είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών δεν επωφελείται από την άνοδο των μετοχικών αξιών, καθώς το 90% των κατώτερων εισοδημάτων έχουν περιορισμένες τοποθετήσεις σε μετοχές. Αντιθέτως, περίπου το 50% του μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων και αμοιβαίων μετοχικών κεφαλαίων ανήκει στο 1% των υψηλότερων εισοδημάτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών διακρατούν περισσότερο από το 88% των μετοχών.

Την ίδια στιγμή, οι λευκοί Αμερικανοί ελέγχουν το 83,9% του αμερικανικού πλούτου, έναντι μόλις 4,1% για τα νοικοκυριά των αφροαμερικανών. Και μεταξύ των 25 πλουσιότερων Αμερικανών, μόλις ένας δεν είναι λευκός, ο Έρικ Γιούαν, διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications, η περιουσία του οποίου έχει σχεδόν επταπλασιασθεί φέτος, στα 24,2 δισ. δολάρια.


Πηγή: kathimerini.gr


Tο iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger