Από πού προήλθε ο ιός που προκάλεσε την πανδημία Covid-19;

Είναι ένα από τα πιο επίμονα ερωτήματα της πανδημίας. Η συζήτηση σχετικά με αυτό μεταξύ επιστημόνων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ερασιτεχνών και, του ευρύτερου περιβάλλοντος έχει ξαναρχίσει με νέες αποκαλύψεις...

Πρόσφατα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ελήφθησαν από την Washington Post και το BuzzFeed έδειξαν ότι ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Anthony Fauci, ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 γνώριζε έναν επιστήμονα που ερεύνησε το ενδεχόμενο ότι ο SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19 , μπορεί να έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο. Ένα άρθρο από το Vanity Fair αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που έλαβε η Vanity Fair, ο Thomas DiNanno, έγραψε πως στο γραφείο Ελέγχου που εργαζόταν και στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλειας έφθασε  προειδοποίηση από άνωθεν  να μην συνεχίσουν την έρευνα σχετικά με την προέλευση του COVID-19.

Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, το σενάριο διαρροής εργαστηρίου αντιμετωπίστηκε όχι μόνο ως απίθανο, αλλά ακόμη ως ανακριβές και  ηθικά εκτός ορίων. Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έλαβε απειλές από συναδέλφους επιστήμονες αφού είπε στο CNN ότι πίστευε ότι ο COVID-19 προήλθε από εργαστήριο:

«Απειλήθηκα και εξοστρακίστηκα επειδή πρότεινα μια άλλη εκδοχή», δήλωσε ο Redfield στο Vanity Fair. «Το περίμενα από πολιτικούς. Δεν το περίμενα από την επιστήμη.»

Οι επιστήμονες πέρυσι ισχυρίστηκαν ότι η πιο εύλογη εξήγηση είναι η «φυσική εμφάνιση» του ιού SARS-CoV-2: Πήδησε από νυχτερίδες, ή ένα ενδιάμεσο είδος, στους ανθρώπους σε κάποιο τυχαίο συμβάν το 2019. Πολλοί εξακολουθούν να έχουν αυτήν την άποψη, και μερικοί έχουν γίνει ακόμα πιο σίγουροι προς αυτό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλο και περισσότεροι επιστήμονες μιλούν για την πιθανότητα ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει διαφύγει από ένα εργαστήριο της Κίνας και υποστηρίζουν ότι αυτό το σενάριο δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Η υπόθεση διαρροής του ιού SARS-CoV-2 από ένα εργαστήριο στην πραγματικότητα δεν είναι μια θεωρία συνωμοσίας, όπως δήλωσε στο CNN ο Marc Lipsitch, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. 

Οι εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια από επιστήμονες ώθησαν τη διοίκηση του Μπάιντεν να διατάξει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να διερευνήσουν το ενδεχόμενο τυχαίας διαρροής από εργαστήριο. Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς προήλθε ο ιός έχει τόσο πολιτική  όσο και επιστημονική διάσταση. Πολλές εξέχουσες φωνές της επιστήμης, της πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έχουν πλέον επενδύσει στην παρακολούθηση αυτής της έρευνας. 

Ο όρος «εργαστηριακή διαρροή» αναφέρεται στην πιθανότητα ότι ο ιός SARS-CoV-2 ή ένας στενός συγγενής αυτού μελετήθηκε σε κάποιο σημείο σε εργαστήριο στην Κίνα πριν από την πανδημία Covid-19 και στη συνέχεια δραπέτευσε. 

Μάλιστα μια ομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που επισκέφθηκε την Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ανέφερε ότι είχαν δυσκολία για να λάβουν όλες τις πληροφορίες που ήθελαν σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2.

Περισσότερες απαντήσεις σχετικά με τις ρίζες της πανδημίας ενδέχεται να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες, αλλά είναι πιθανό ότι περαιτέρω έρευνες δεν θα είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν όλους.

Το iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger