Ήταν άνοιξη του 2001 όταν ο Αφγανός «Τσε» έδινε το παρακάτω μήνυμα στον Μπους:

«Εάν η ειρήνη δεν αποκατασταθεί στο Αφγανιστάν, εάν δεν βοηθηθεί ο λαός, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα του Αφγανιστάν θα επηρεάσει επίσης τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες».

Αυτά ήταν τα λόγια του ανθρώπου που συνέτριψε τον σοβιετικό στρατό, ένωσε τις φυλές του Αφγανιστάν, δημιούργησε κοινωνική πρόνοια εν καιρώ πολέμου και αντιστάθηκε επιδέξια στους Ταλιμπάν. Δύο μέρες πριν την 11η Σεπτεμβρίου, αυτός ο ιδιοφυής Αφγανός ηγέτης θα έπεφτε τελικά θύμα δολοφονίας, εγκαταλελειμμένος από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. 

Σήμερα ο γιος του αντιστέκεται τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ και μεταξύ των άλλων τονίζει: 

«Δεν θα δεχθώ ποτέ μια ειρήνη που θα έχει επιβληθεί μόνο και μόνο για να υπάρξει σταθερότητα», επαναλαμβάνει. Δεν μπορώ εξάλλου να ξεχάσω το ιστορικό λάθος αυτών από τους οποίους, πριν από μόλις οκτώ ημέρες στην Καμπούλ, ζητούσα όπλα. Μου τα αρνήθηκαν. Και τα όπλα αυτά, αυτό το πυροβολικό, αυτά τα ελικόπτερα, αυτά τα άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, είναι σήμερα στα χέρια των Ταλιμπάν!»

Οι ισλαμιστές, που κατέλαβαν στις 15 Αυγούστου την Καμπούλ, ελέγχουν σχεδόν όλη τη χώρα, όμως ένας θύλακος αντίστασης έχει σχηματιστεί στην κοιλάδα του Πανσίρ, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης με επικεφαλής τους Άχμαντ Μασούντ και Αμρουλάχ Σάλεχ, αντιπρόεδρο της ανατραπείσας κυβέρνησης. 



Το iokh.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται ενώ το iokh.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger