Όλα είναι αλήθεια και ταυτόχρονα τίποτα δεν είναι αλήθεια. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί είτε της αλήθειας είτε του ψέματος. Ότι βιώνουμε σαν αλήθεια αυτή είναι και η αλήθεια μας.

Τα αρχέτυπα είναι μια παγκόσμια γλώσσα, που εκφράζεται μέσα από σύμβολα και εικόνες, μύθους, παραμύθια ιδιότητες, συλλογικές ιδέες και ποιότητες. Αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε βαθιά ενδοσκόπηση και αφύπνιση συνείδησης. Αντανακλούν τα συναισθήματα μας, τις πιο κρυφές επιθυμίες και πράξεις μας. Έχουν έναν εκπληκτικό τρόπο, να μας αποκαλύπτουν τις βαθύτερες αλήθειες μας για κάθε γεγονός και κατάσταση.

Είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και αποκαλύπτουν την ενέργεια όλων αυτών που μας περιβάλλουν, δίνοντας μας μια βαθιά αντίληψη για τον εαυτού μας κάθε στιγμή. Είναι ισχυρότατα εργαλεία για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης. Μας δίνουν σημάδια, μας καθοδηγούν και μας βοηθούν να αντλήσουμε από την εσωτερική μας σοφία. Η αρσενική ενέργεια ενός άντρα και η θηλυκή ενέργεια μιας γυναίκας είναι αρχετυπικές. Ο Ήλιος και η Σελήνη είναι οι πιο γνωστοί εκφραστές του αρχετυπικού αρσενικού και θηλυκού αντίστοιχα.

Ο Ήλιος είναι ο πατέρας-ήρωας (σύμπλεγμα του ήρωα) και είναι ανδρείος και θαρραλέος.Η Σελήνη είναι η γυναικεία θεά, είναι το αρχέτυπο που μας προσφέρει γάλα, τροφή για το σώμα και στοργική αγάπη για την ψυχή. Ακόμη εκδηλώνονται και με πολλούς άλλους τρόπους όπως: Άνδρας-γυναίκα, πατέρας-μητέρα, σκέφτομαι-νοιώθω, πνεύμα-σώμα, βούληση-συνήθεια, συνειδητό -ασυνείδητο

Όπως ο Ήλιος καθρεφτίζει τη Σελήνη έτσι και σε κάθε σχέση ο ένας σύντροφος καθρεφτίζεται μέσα στον άλλον. Βλέπει στον άλλον το καθρέφτισμα του δικού του εσωτερικού αρσενικού ή θηλυκού. Γίνεται ο ένας για τον άλλον ο δρόμος να ανακαλύψει τον εαυτό του και να παντρέψει το αρσενικό και το θηλυκό μέσα του.

Αυτό λέγεται ταντρική αλχημεία και είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε τις διαφορετικές ενέργειες ανάμεσα σε μας και στο ζευγάρι μας ώστε να πετύχουμε μια σχέση πληρότητας όπου ο στόχος του καθενός είναι ναυπηρετήσει και να προσφέρει. Είναι καλό οτιδήποτε έρχεται στο μονοπάτι μας να το βλέπουμε σαν δώρο που φέρνει την ευκαιρία της εσωτερικής ωρίμανσης. Ότι και να συμβαίνει χρειάζεται να το βλέπουμε συμβολικά και να μην ταυτιζόμαστε με την ψευδαίσθηση του γίγνεσθαι αλλά να προσπαθούμε να δούμε την γυμνή αλήθεια του εαυτού μας μέσα από το κάθε γεγονός.

Μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας κανένας άλλος. Ό,τι κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα που έχουμε στο παρόν μας. Ο θυμός, τα αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και το μίσος που μπορεί να υπάρχει μέσα μας και απευθύνεται είτε προς τους γονείς μας είτε προς άλλους ανθρώπους είου στρέφεται προς τα μέσα και που δηλητηριάζει εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα όταν οι γονείς χωρίζουν και τα παιδιά είναι μικρά, τότε μια πληγή σχηματίζεται εσωτερικά. Αυτή η πληγή δίνει με τη σειρά της διαζύγιο στον άντρα και τη γυναίκα που υπάρχουν μέσα τους. Τα παιδιά για να επιβιώσουν σκεπάζουν την πληγή, την κρύβουν τόσο καλά που την ξεχνάνε και προχωράνε στη ζωή τους. Η πληγή όμως παραμένει εκεί και τα εμποδίζει ως ενήλικες πια, να εμπιστευτούν ολοκληρωτικά.

Όταν μια γυναίκα ή ένας άντρας έχει βιώσει εγκατάλειψη ή απόρριψη από τον πατέρα ή τη μητέρα στα παιδικά τους χρόνια, τότε η πληγή που σχηματίστηκε από αυτήν την εγκατάλειψη ή την απόρριψη τους εμποδίζει να εμπιστευτούν ολοκληρωτικά τον άντρα ή τη γυναίκα που υπάρχει ή που πρόκειται να μπει στη ζωή τους. Κι αν δεν μπορούν να εμπιστευτούν ολοκληρωτικά, δεν μπορούν και να παραδοθούν ολοκληρωτικά γιατί ένα κομμάτι τους είναι μέσα στη σχέση και ένα άλλο κομμάτι τους μένει εκτός. Είναι διχασμένοι και δεν το ξέρουν.Κάποιος μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος να αγαπήσει και να αγαπηθεί μόνο όταν μπορεί να αποδεχθεί και να αγαπήσει τα αντίθετα μέσα του.

Όταν φέρει σε επαφή τον εσωτερικό άντρα και την εσωτερική του γυναίκα και παντρέψει την αρσενική και τη θηλυκή του ποιότητα. Ο διαχωρισμός τους φέρνει διχασμό και ένας άνθρωπος διχασμένος δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος γιατί τίποτε έξω από αυτόν δεν μπορεί να τον οδηγήσει στην ευτυχία.

Ένας άνθρωπος που δεν έχει ισορροπίες στη ζωή του, που δεν έχει ανακαλύψει τον εαυτό του και βιώνει δυστυχία μέσα στην καθημερινότητά του, αν ψάξει να βρει την ευτυχία στον έρωτα, τότε θα βιώσει διπλά τη δυστυχία. Θα βρει κάποιον που θα ψάχνει κι αυτός κάποιον άλλον για να του δώσει χαρά, ευτυχία.

¨

Όταν δυο δυστυχίες συναντιούνται, δεν μπορούν να μεταμορφωθούν σε ευτυχία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γίνουν μια διπλή δυστυχία. Μόνο ο άνθρωπος που είναι απελευθερωμένος από το παρελθόν του, που έχει ανακτήσει τις ισορροπίες στη ζωή του και νιώθει ευτυχία, μπορεί να μπει μέσα στον έρωτα μετατρέποντας την ευτυχία του σε ευδαιμονία¨

Osho

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger