Οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσα διέρρευσαν έως τώρα δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.

Η υπόθεση αφορά την Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης για εργασίες επισκευής κάδων και κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων, που ανατέθηκαν με προβληματικούς διαγωνισμούς σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες.

Μετά την άρνηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει την πληρωμή ενταλμάτων και αφού είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την ακατανόητη απόσυρση της εταιρείας, που κέρδισε έναν από τους διαγωνισμούς, υπέρ της άλλης, η οποία είχε έρθει δεύτερη, ορίστηκε ειδική επιτροπή για να ελέγξει τις εγκαταστάσεις τους. Αυτό που αντίκρισαν οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν άδειες μάντρες, μπάζα και χώρος που δεν ηλεκτροδοτούνταν καν, αν και οι δύο εταιρείες είχαν αναλάβει έργα συνολικού ύψους 6.000.000 €.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στην έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της ειδικής επιτροπής και αναγνώστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την δήλωση παραίτησης του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και αντιδημάρχου Π. Λεκάκη, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Μπουτάρη. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν η παραίτηση έγινε αποδεκτή, αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν προσωπικές ευθύνες.

Να θυμίσουμε εδώ ότι κατά τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής, στην αρχή της θητείας αυτού του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις είχαν συναινέσει στον παράνομο αποκλεισμό της εκπροσώπησης της Ελληνικής Αυγής.

Πέρα από το σαφέστατο έλλειμμα δημοκρατίας στη διαδικασία, η Ελληνική Αυγή είναι η μόνη δημοτική παράταξη αυτή τη στιγμή, που δικαιούται να μιλάει για κακοδιαχείριση, συγκάλυψη και σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται στελέχη όλων των υπολοίπων. Το γεγονός της αποκάλυψης σαφέστατα και δεν απαλλάσσει συνολικά από τις ευθύνες τις παρατάξεις και δημιουργεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης για τους επικεφαλής, αφού εκτός των ποινικών υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Με παραιτήσεις ή χωρίς, το βέβαιο είναι ότι πρέπει κατ’ αρχήν να παρέμβει ο εισαγγελέας και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση των πολιτικών ευθυνών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger