Της Μαρίας Βουργάνα

Μάχη μέχρι την ύστατη στιγμή μαίνεται στο φορολογικό «μέτωπο». Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ύψος του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αλλά και νέα φοροεισπρακτκά μέτρα που υπάρχουν στα «σκαριά», όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη ενδεχομένως και στο φυσικό αέριο και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, προκειμένου να καλυφθεί «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ που έχει προκαλέσει η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση έβαλε ξανά την πρόταση για επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα όριο, μέτρο που απορρίπτουν οι δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι το δημοσιονομικό κενό.
Ποιοι φορολογούμενοι «καίγονται» από τα νέα μέτρα (πίνακες) 
Όσον αφορά στο αφορολόγητο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται να δέχεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ στα 9.100 ευρώ ή στα 9.050 ευρώ ακόμη και στις 9.000 ευρώ από 9.350 ευρώ που προέβλεπε η τελευταία πρότασή της. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου οδηγεί σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι δανειστές θέλουν μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου, προβάλλοντας το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.


Ποιοι φορολογούμενοι «καίγονται» από τα νέα μέτρα (πίνακες) 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ και να ισχύσει για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους ακόμη και για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» ούτε το αφορολόγητο όριο, ούτε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου 2016 τα φυσικά πρόσωπα.
Ποιοι φορολογούμενοι «καίγονται» από τα νέα μέτρα (πίνακες) 
Το παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου συνεχίζεται και αναζητείται η χρυσή τομή. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ να περιορισθεί ακόμη και κάτω από τις 2.000 ευρώ στα 1.800 - 1.900 ευρώ, που σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο μπορεί να διαμορφωθεί περίπου στα 8.500 - 9.000 ευρώ.

Νέα πρόταση

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη μείωση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 2.100 ευρώ και μια νέα κλίμακα με 5 φορολογικά κλιμάκια και έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Από τις αλλαγές που προτείνονται οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα προσεγγίσουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προβλέπει τα εξής:
1 «Ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου στις 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η μείωση της έκπτωσης κατά 100 ευρώ οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,8 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα έως 9.100 ευρώ δεν επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ φόρο. Οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα σηκώσουν τα πρόσθετα φορολογικά βάρη. Ειδικά μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από τις 9.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ θα πληρώσουν έξτρα φόρο 100 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 9.550 ευρώ που σήμερα δεν πληρώνει φόρο με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης θα επιβαρυνθεί με 100 ευρώ.
2. Νέα φορολογική κλίμακα με 5 κλιμάκια, με το πρώτο φορολογικό συντελεστή να διατηρείται στο 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ή εναλλακτικά στα 22.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 - 80.000 ευρώ.
3 Με τη νέα κλίμακα, προκύπτουν μικρές επιβαρύνσεις για έχοντες εισοδήματα πάνω από τις 9.100 ευρώ έως τις 25.000 ευρώ, μεγαλύτερες για τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από τις 25.000 και έως 55.000 ευρώ, ενώ οι φόροι εκτοξεύονται στα ύψη για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ. Ειδικά για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα η συνολική φορολογική επιβάρυνση αγγίζει ακόμη και το 56% σε συνδυασμό με την νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Υπέρογκες αυξήσεις φόρων θα προκύψουν για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
4 Με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα φορολογηθούν και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι δεν θα ισχύει για τους φορολογούμενους αφορολόγητο όριο. Δηλαδή θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Ωστόσο για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα προκύψουν φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 26% που ισχύει σήμερα στο 22%. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα σήμερα πληρώνει φόρο 3.900 ευρώ (15.000 Χ 26%) και με την προτεινόμενη κλίμακα θα πληρώσει φόρο 3.300 ευρώ (15.000 Χ 22%) δηλαδή θα έχει μείωση φόρου 600 ευρώ.

Εισοδήματα από ενοίκια

Αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου στα ενοίκια που έχει «κλειδώσει» είναι η εξής:
 Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 15% από 11% σήμερα. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ?είναι το 1,6 εκατομμύρια από το 1,7 εκατομμύρια των φορολογουμένων που έχουν λαμβάνειν από τη συγκεκριμένη κατηγορία εισοδήματος- θα πληρώσουν 36% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα για εισόδημα 10.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
 Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 35% από 33%.
 Νέος συντελεστής 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από ακίνητα 5.000 ευρώ.
 Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 550 ευρώ
 Φόρος με προτεινόμενη κλίμακα: 750 ευρώ.
 Πρόσθετος φόρος: 200 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ.
 Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 1.100 ευρώ.
 Φόρος με προτεινόμενη κλίμακα: 1.500 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 400 ευρώ.
Φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια 20.000 ευρώ.
 Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 3.960 ευρώ.
 Φόρος με προτεινόμενη κλίμακα: 4.600 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 640 ευρώ.
Έρχονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές αναμένονται και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 4% έως 19% με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων προκαλεί «τρύπα» στις έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει παρεμβάσεις - αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά).

Τρ. Αλεξιάδης: Ο χρησμός και οι εξηγήσεις
Από τα άσχημα στα... χειρότερα

Για τη νέα φορολογική καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει τα εισοδήματα των φορολογούμενων αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις έφθασε στο σημείο να ομολογήσει ότι: «Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στη φορολογική ιστορία της χώρας είναι: «τα άσχημα τελείωσαν και έρχονται τα χειρότερα»». Λίγες ώρες αργότερα, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε έσπευσε να τα... μαζέψει προχωρώντας σε δεύτερη διευκρινιστική δήλωση στην οποία ανέφερε ότι: «Η συγκεκριμένη φράση αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ) και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών»!

Δημοσίευση σχολίου

Blogger