Θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν 20 κράτη-μέλη της Συμμαχίας από την καλά οργανωμένη αγωγή.

Η Σερβία ετοίμασε μια ομάδα δικηγόρων που έχουν επιφορτιστεί με την προετοιμασία μιας αγωγής εναντίον του ΝΑΤΟ για τις ζημιές που προκάλεσε στη χώρα κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του 1999.

Η ομάδα θα περιλαμβάνει τους καλύτερους δικηγόρους από τη Σερβία, καθώς και από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία και θα έχει επικεφαλής τον εξέχων Σέρβο δικηγόρο Σρντγάν Αλεξιτς (Srdjan Aleksic).

«Θέλουμε να φέρουμε σε δίκη τα κράτη του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στην επιθετικότητα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ήτοι 20 κράτη που συμμετείχαν άμεσα, ή έμμεσα σε αυτήν. Οι αγωγές θα απευθύνονται άμεσα σε κάθε ένα από αυτά τα κράτη», δήλωσε ο Αλεξιτς στο Sputnik Serbia.

Σύμφωνα με τον Aleksic, οι δικηγόροι δεν σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο. Αντ ‘αυτού, οι αγωγές θα κατατεθούν στα εθνικά δικαστήρια καθενός από τα 20 κράτη.

«Πιστεύουμε ότι αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών δικαστηρίων. Αυτά τα κράτη παραβίασαν τις αρχές που διατυπώνονται στο έβδομο κεφάλαιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαγορεύει την επιθετικότητα εναντίον οποιουδήποτε κράτους. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ παραβίασε τα κεφάλαια 5 και 6 του χάρτη του, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και όχι επιθετική. Πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για συμβάσεις που απαγορεύουν την επιθετικότητα και τη χρήση βίας εναντίον κυρίαρχων κρατών», εξήγησε ο δικηγόρος.

Τα μέλη της ομάδας του Aleksic αναμένεται να προετοιμάσουν περίπου 20 υποθέσεις υποστηριζόμενες από πειστικές υλικές αποδείξεις, όπως ιατρικά έγγραφα που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού και της αύξησης του αριθμού των ογκολογικών ασθενειών στη Σερβία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Έριξαν 10 έως 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες. Κακοήθεις όγκοι εντοπίζονται ετησίως σε 33.000 Σέρβους πολίτες. Κάθε μέρα αυτή η φοβερή ασθένεια διαγιγνώσκεται τουλάχιστον σε ένα παιδί στη χώρα μας. Σε σύγκριση με το 1999, ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξήθηκε κατά πέντε φορές, κυρίως στη νότια Σερβία, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια», δήλωσε ο Αλεξιτς.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, εξαιρετικοί Σέρβοι γιατροί, ογκολόγοι και τοξικολόγοι θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της αγωγής.

«Όλες οι δηλώσεις μας αποδεικνύονται από το γεγονός ότι 45 Ιταλοί στρατιώτες που υπηρετούσαν σε εκείνες τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου που επλήγησαν από τον βομβαρδισμό με απεμπλουτισμένο ουράνιο, τελικά έπαθαν καρκίνο. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ευθύνη για το περιστατικό πρέπει να βαρύνει το κράτος της Ιταλίας και τώρα καταβάλλει σοβαρές αποζημιώσεις, από 200.000 έως 1.200.000 ευρώ σε κάθε άτομο που διαγνώστηκε με τη νόσο. Η αγωγή μας θα βασίζεται σε αυτό», δήλωσε ο Σέρβος νομικός.

Η αγωγή θα λάβει επίσης υπόψη τις συνέπειες της χρήσης βομβών διασποράς, με αποτέλεσμα πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα, καθώς και βομβιστικές επιθέσεις χημικών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που έχουν βλάψει το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: hellasforce.com
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger