Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) συμπεραίνει σε μια μυστική έκθεσή της ότι η μεταχείριση από την κυβέρνηση Μπους υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα σε φυλακές της CIA «αποτελούσε βασανιστήριο», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της «Ουάσινγκτον Ποστ», η οποία επικαλείται αποσπάσματα από το έγγραφο αυτό του 2007 που είδαν τώρα το φως της δημοσιότητας.
Στην έκθεση σχετικά με τη φυσική και ψυχολογική βία που ασκήθηκε στις φυλακές της CIA στο εξωτερικό αναφέρεται επίσης ότι μερικές πρακτικές των ΗΠΑ συνιστούν «ωμή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Η απόρρητη έκθεση αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση φυλακισμένων, προστίθεται.
Η «Ουάσινγκτον Ποστ» αναφέρει πως τα ευρήματα της ΔΕΕΣ βασίσθηκαν στην πρόσβαση που είχε στους 14 «υψηλής αξίας» κρατουμένους της CIA αφού μεταφέρθηκαν το 2006 στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο της Κούβας.
Στην έκθεση της ΔΕΕΣ περιγράφονται καταχρήσεις όπως ξυλοδαρμοί, στέρηση ύπνου, έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και σε μερικές περιπτώσεις εξομοίωση πνιγμού (waterboarding), αναφέρει η «Ουάσινγκτον Ποστ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον πέντε αντίγραφα της έκθεσης δόθηκαν το 2007 στη CIA και σε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
«Η κακομεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν ενώ κρατούνταν από τη CIA, είτε μεμονωμένα είτε μαζί με άλλους, συνιστούσε βασανισμό», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Δημοσίευση σχολίου

Blogger