Ο θρυλικός φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η αιτία του θανάτου παρέμενε μυστήριο, φαίνεται ότι πέθανε από ένα συνδυασμό ελονοσίας και μιας ασθένειας των οστών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, ύστερα από εννιά έτη στο θρόνο. Προκειμένου να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου του, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μούμιες, οι 11 από τις οποίες (περιλαμβανομένης εκείνης του Τουταγχαμών) ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου.

Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο Ζάχι Χαουάς, υπεύθυνος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Καϊρου. Οι έρευνες, που διεξήχθησαν από το 2007 ως το 2009, έδειξαν ότι πατέρας του Τουταγχαμών ήταν ο φαραώ Ακενατόν, σύζυγος της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτης. Μητέρα του ήταν η μούμια KV35YL, που το όνομά της παραμένει άγνωστο.
"Οι έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότερη αιτία του θανάτου του Τουταγχαμών είναι η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών, σε συνδυασμό με την ελονοσία", γράφει ο Χαουάς.
Η διάγνωση αυτή έγινε χάρις σε γενετικά τεστ που αποκάλυψαν μια σειρά δυσπλασιών στην οικογένεια του Τουταγχαμών, όπως η ασθένεια Kohler που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών.

Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=61085

Δημοσίευση σχολίου

Blogger