Γράφει ο Γεώργιος Καραχάλιος

Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί στο πλατύ κοινό μια τάση να ενδιαφέρεται για θέματα παραϊστορικού μυστηρίου. Η τάση αυτή υπήρχε από παλαιότερα, αλλά η σημερινή της εξέλιξη είναι τόσο μεγάλη που επιδρά στην κουλτούρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρανό παράδειγμα την εξέλιξης αυτής είναι η μεγάλη εκδοτική επιτυχία του μυθιστορήματος του Dan Drown «Kώδικας Da Vinci» και η επίσης επιτυχής μεταφορά του στον κινηματογράφο. Το φαινόμενο του Κώδικα Da Vinci δεν είναι μοναδικό, αλλά είναι το αποκορύφωμα μιας ανοδικής πορείας του ενδιαφέροντος του κοινού για τέτοιου είδους θέματα. Το ενδιαφέρον του κοινού για το μεταφυσικό και τα μυστήρια της ιστορίας, για την ερμηνεία της ιστορίας ως συνομωσίας και όχι ως αποτελέσματος της δράσης των λαϊκών μαζών δημιούργησε μια τάση στην αγορά της λογοτεχνίας και της ψυχαγωγίας γενικότερα που αποφέρει τεράστια κέρδη σε όσους ασχολούνται με την εμπορική εκμετάλλευση της τάσης αυτής. Σήμερα το πλατύ κοινό δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκρυφη ιστορία, όπως ονομάζεται από εκείνους που δημιούργησαν αυτή την τάση ερμηνείας της ιστορίας. Η τάση αυτή έχει ήδη εξελιχθεί σε διάσταση της κουλτούρας των κοινωνιών της Ευρώπης και Αμερικής.


Το είδος αυτό της κουλτούρας είναι εύπεπτο για τις πλατιές λαϊκές μάζες, εξάπτει τη φαντασία τους, τις εμπνέει και τις τέρπει με την ατμόσφαιρα του ιστορικού θρίλερ με έντονα τα αποκρυφιστικά στοιχεία μυθοπλασίας που δημιουργεί. Η επιτυχημένη συνταγή είναι η ακόλουθη: Ένα ιστορικό ή ιστορικοφανές υπόβαθρο πάνω στο οποίο κτίζεται ο μύθος του απόκρυφου και ξεδιπλώνεται η περιπέτεια, αν υπάρχει και κάποιος ερωτισμός στο όλο θέμα, τότε η επιτυχία είναι ακόμα πιο μεγάλη. Θα είχε πετύχει περισσότερα ο Dan Brawn αν στο τέλος του «Κώδικα Da Vinci» ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκντον συνδεόταν ερωτικά με την Σοφί, αλλά αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα για έναν προτεστάντη που στερείται και κλασσικής μόρφωσης. Που να ξέρει ο αγαθούλης κύριος Brawn τι είναι ιερογαμία, γάμος θεάς με θνητό ή το αντίστροφο, για να το αξιοποιήσει μέσα στο μυθιστόρημα! Ωραίοι οι γρίφοι και οι τρεχάλες, αλλά θα έπρεπε να υπήρχε και κάτι λίγο από τα αρχαία μυστήρια...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. pados mathame i mallon diavasame kai mia diafoteriki gnomi gia tin thriskia mas, tora gia to an tha prepi na pistepsoume ola afta afto einai stin idiosigrasia tou kathenos. . Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το τι πιστεύει ο καθένας αρκεί να μην το γελοιοποιεί. Ακόμα και οι θεωρίες που προάγει η ταινία δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας αλλά ευσταθούν και μπορούν να διαπιστωθούν, δεν καταλαβαίνω το λόγο που η πίστη κάποιου θα έπρεπε να κλονιστεί. Άλλωστε δεν βάλει κατά του χριστιανισμού και του Χριστού, αλλά κατά τις εκκλησίας που προκειμένου να διατηρήσει τα συμφέροντά της έφερε μια θρησκεία στα μέτρα της. Ας μην συνεχίσω όμως με τις φιλοσοφικές συζητήσεις γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή