Γράφει ο Νικ. Αλ. Αργυρίου

Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα συνέλαβε στην κοσμοθεωρία του τέσσερις θεότητες : τον Δία (Ζευς), τον Ποσειδώνα, τον Πλούτωνα και τον Διόνυσο, που έχουν άμεση σχέση με τις Κοσμικές δυνάμεις:
Ο Δίας είναι  ο θεός του ουρανού, του κεραυνού και του αιθέρα. Οι Έλληνες διαισθάνονταν ότι αυτός ο θεός τους μεταφέρει στην ανώτερη υπαρξή τους, διότι θεωρούσαν τον Δία σαν την ουράνια αύρα του κόσμου.
Ο Ποσειδώνας, συμβόλιζε κατ΄αρχήν τον  Ωκεανός με τα χίλια χρώματα και πρόσωπα ήταν ο πατέρας των ποταμών, απ' όπου προέρχονται η ζωή πάνω στη γη. Ο Ποσειδώνας είναι για τον Έλληνα το ζωτικό σώμα του κόσμου.
Ο Πλούτων συμβολίζει το "μαγικό " κέντρο έλξης που συγκρατεί την γήινη σφαίρα και αποτελούσε το φυσικό σώμα του κόσμου, διότι οι προγονοί μας τον θεωρούσαν ως το κέντρο βαρύτητας του κόσμου.  Γι' αυτό παρομοίαζαν τον θεό Πλούτωνα σαν το κέντρο της υποστασής τους.
Η μυστικιστική θεώρηση του Διόνυσου για τους αρχαίους έλληνες μύστες ήταν ότι στην ουσία η θεότητα αυτή  αντιπροσώπευε την Κοσμική συνείδηση ή το Κοσμικό εγώ, από το οποίο εκπορεύεται το ανθρώπινο εγώ. Είναι η Ανώτερη Συνείδηση που κομματιάστηκε σε απειράριθμές ψυχές. Ο Διόνυσος διακρίνεται για την πολυπλοκοτητά του, διότι είναι ο θεός που κατακομματιάστηκε και εμπεριέχεται σε όλα τα όντα.
Ο Ορφέας είναι εκείνος που δημιούργησε τα Ορφικά μυστήρια , που είχαν ως θεότητα τον Διόνυσο Ζαγρέα. Ο ίδιος λοιπόν ο Ορφέας είχε σαν στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές του ότι ο άνθρωπος δεν έχει μόνο γήινη προέλευση, αλλά και ουράνια.
Η ουράνια αυτή καταγωγή δεν είναι άλλη από την Εγώ Είμι Παρουσία ή από τον Ανώτερο Εαυτό. Το ένα υπάρχει μέσα στο άλλο. Αυτό συμβολίζει ο Διόνυσος Ζαγρέας των Μυστηρίων.
Με αυτά και πολλά άλλα κοινωνούσαν οι μύστες που λάμβαναν μέρος στην λατρεία των Μεγάλων Θεαινών στην Ελευσίνα.
Έτσι λοιπόν συγκροτήθηκε η μια δημόσια θρησκεία των Ολυμπίων Θεών και η άλλη μυσταγωγική των Μυστηρίων.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger
  1. Μπράβο,ωραίο το άρθρο σου αυτό, μόνο που για να κλείσει , αν μπορεί να κλείσει η θεματική αυτή, θα πρέπεινα γίνει αναφορά και σε μια πέμπτη θεότητα...
    Περιμένω την συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αναφέρεστε στον ΑΠΟΛΟΛΩΝΑ, τον αδερφό του ΔΙΟΝΥΣΟΥ ως τον πέμπτο θεό, τότε να διευκρινίσουμε ότι ο Απόλλων είναι ο στατικό θεός της Αποκάλυψης, ενώ αναφερθήκαμε σε ίδια φύσεως θεότητα τον Διόνυσο, που είναι ο κινητικός θεός τηε εξέλιξης...
    Καλή παρατήρηση...Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο το ιδιο blog ειχε γραψει ο κυριος Αργυριου
    Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009
    Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο, που μας δίδει ένα όνομα-κλειδί
    μεγάλης σημασίας.
    Κατά την Αποκάλυψη (Θ:1-3), αναφέρεται:"...και ο πέμπτος Άγγελος εσάλπισε...και ανέβη εκ του φρέατος ως καπνός καμίνου μεγάλης. Και εσκοτίσθη ο Ήλιος και ο αήρ εκ του καπνού του φρέατος... Και εκ του καπνού εξήλθον ακρίδες εις την γην..."
    Βασιλιάς και αρχηγός αυτών ήταν ο ΑΠΟΛΛΥΩΝ, ο ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ.
    Επειδή ως γνωστόν όσο δύσκολο είναι κάποιος να γράψει μια προφητεία, άλλο τόσο πιο δύσκολο είναι κάποιος να την ερμηνεύει
    Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το όνομα ΑΠΟΛΛΥΩΝ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ κάποιες έννοιες.
    Κατ' αρχήν το όνομα ΑΠΟΛΛΥΩΝ έχει λεξαριθμηκή ταυτότητα 1461, όσο είναι περίπου η απόσταση σε στάδια ΔΕΛΦΩΝ-ΔΗΛΟΥ. Ακόμη ΑΠΟΛΛΥΩΝ = ΕΡΗΜΩΤΗΣ = 1461
    Εάν στο όνομα ΑΠΟΛΛΥΩΝ, που είναι συνώνυμο του ονόματος ΑΠΟΛΛΩΝ, αν αφαιρέσουμε το γράμμα "Υ", όπου στο πυθαγόρειο αλφάβητο συμβολίζεται ως Βάου(ΑΥ ή F), προκύπτει το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ (Ν.ΑΡΓΥΡΙΟΥ:ΚΛΕΙΔΙ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΠΑΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 2007).
    Το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ συνδέεται με το όνομα ΑΠΟΛΟΥΩΝ(εξαγνίζων) και με το όνομα ΑΠΟΛΛΥΝΑΙ(καταστρέφειν).
    Ο Απόλλων είναι ο δημιουργός της ταυτόχρονης κινήσεως των "ΟΜΟΠΟΛΩΝ", και από το όνομα ΟΜΟΠΟΛΩΝ που είναι το πραγματικό όνομα του Απόλλωνα,
    με φαινομενικά "αυθαίρετο" τρόπο το "ΟΜΟ" μετατρέπεται σε "Α" , και με την παρεμβολή ενός ακόμη Λ προκύπτει το όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ (Πλάτων:Κρατύλος, 405C).
    Το κλειδί της αποκωδικοποίησης είναι τα ονόματα, όπως μας δίδαξαν οι Σοφοί της Ελλάδος!
    Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα ο ΑΠΟΛΛΩΝ επιστστεί στην αρμονία κινώντας όλα μαζί συγχρόνως(ΟΜΟΠΟΛΩΝ)και σε θεούς και σε ανθρώπους. Το όνομα αυτό περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις εκείνες του θεού.
    Ως εκ τούτου, λοιπόν κατά την πρότασή μου το όνομα "ΑΠΟΛΛΥΩΝ" στην Αποκάλυψη, κρυπτογραφεί την διατάραξη της αρμονίας, και την εκδήλωση φυσικού φαινομένου με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη.
    Η γνώση του παρελθόντος έχει άμεση σχέση με το παρόν και το μέλλον, στο χώρο και στο χρόνο. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται μακριά από δογματισμούς και μίση, μπορεί να διακρίνει το δρόμο της αλήθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή