Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ευεργετικού μέτρου του ηλεκτρονικού βραχιολιού στους κρατούμενους, όπως εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του».
 Το νέο μέτρο δεν περιλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί:
1) για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, 2) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, 3) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 4) για ανθρωποκτονίες, 6) για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και 7) για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν για ένα χρόνο, συνολικά 200 κρατούμενοι καταδικασμένοι και υπόδικοι οι οποίοι θα προέρχονται από όλες τις φυλακές της χώρας. Το κόστος του ηλεκτρονικού βραχιολιού θα επιβαρύνει τον κρατούμενο εκτός και αν καταφέρει να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία. Τότε το δημόσιο θα είναι αυτό που θα αναλάβει να πληρώσει. Πάντως, η επιβάρυνση για τον κρατούμενο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 15 ευρώ την ημέρα συν το ΦΠΑ.
Το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου και μόνο αν έχει πρόβλημα στο χέρι. Το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού». Μια από τις βασικές προϋποθέσεις έκδοσης του σχετικού βουλεύματος με το οποίο θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική επιτήρηση είναι τα παραβατικά άτομα να έχουν σταθερό τηλέφωνο στο τόπο διαμονής που θα δηλώσουν.
Μόλις καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ανακήρυξη του προσώπου που θα αναλάβει το έργο, όπως και την προμήθεια των ηλεκτρονικών μηχανημάτων.
www.makeleio.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger