Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική στο θέμα της κάνναβης, δηλώνει ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, η χώρα του οποίου νομιμοποίησε την χρήση. 
 
«Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη πρέπει να περιορίσουν την παράνομη διακίνηση με άλλους τρόπους πέρα από την καταστολή» δήλωσε ο 78χρονος πρόεδρος.
 
Προφανώς η χώρα της Νοτίου Αμερικής έχει κάθε λόγο να ζητά ευθαρσώς κάτι τέτοιο, αφού θέλει να μπορεί να εξάγει νόμιμα το δηλητήριο ναρκωτικό σε ολόκληρο τον πλούσιο δυτικό κόσμο.
 
«Οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες κοινωνίες πρέπει να αλλάξουν. Για μια μικρή χώρα είναι εύκολο να πειραματιστεί με το θέμα, αλλά πιο βατό για μια πλούσια χώρα γιατί έχει την οικονομική δυνατότητα.
 
Οποιαδήποτε από τις πολιτείες των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική σε μέγεθος και οικονομική ισχύ από την Ουρουγουάη.
 
Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πιο τίμιο και ανοικτό. Το να αρνείσαι το θέμα είναι σαν μια κυρία που αρνείται να ομολογήσει ακόμα και στον εαυτό της τις μικρές της αμαρτίες».
 
Ο πρόεδρος δεν αρνείται ότι η παρανομία θα συνεχιστεί. «Ο καταναλωτής μπορεί πάντα να βρει αυτό που θέλει στην μαύρη αγορά. Όμως η επίθεση στη μαύρη αγορά μπορεί να γίνει μέσω της ίδιας της αγοράς. Αυτό θα την επηρεάσει», εξήγησε.
 
Όσο για το αν όλο αυτό με την νομιμοποίηση της κάνναβης είναι σε τελική ανάλυση επικίνδυνο, ο Μουχίκα δηλώνει: «Προσπαθούμε να χαράξουμε μια πορεία από τις εμπειρίες που φτάνουν σε εμάς. Αρκετοί θα ισχυριστούν ότι δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε. Αλλά αυτό είναι που οδηγεί στην αποτυχία».
 
Πριν από λίγες μήνες πέρασε από το Κογκρέσο της χώρας η νέα νομοθεσία για το θέμα της κάνναβης. Πλέον οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να προμηθεύονται έως 40 γραμμάρια το μήνα, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους.
 
Ενθαρρύνεται μάλιστα η δημιουργία «συνεταιρισμών», ώστε με την παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα να εκτοπιστούν οι παράνομοι καλλιεργητές.
 
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ναρκωτικών της Ουρουγουάης, περίπου 120.000 από τα 3,3 εκατομμύρια κατοίκους καπνίζουν κάνναβη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ 20.000 κάνουν χρήση κάθε μέρα.
 
defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger