Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προσελκύει επιχειρηματίες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια στην ....
Κριμαία συνολικής αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.
                                                                                                    
 Η ρωσική ηγεσία προτείνει να επενδυθούν πόροι στον εκσυγχρονισμό του δρόμου Χερσόνησος – Τζανκόι – Θεοδοσία – Κερτς και των λιμενικών υποδομών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κομμερσάντ», σχετική πρόταση του Υπουργείου διαβιβάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας. Η λίστα των σχεδίων στα οποία προγραμματίζεται να προσελκυστούν Ρώσοι επενδυτές συντάχθηκε από το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουκρανία.

Τα πιο ακριβά σχέδια είναι αυτά που συνδέονται με τις υποδομές. Ειδικότερα, πρόκειται για εκσυγχρονισμό του οδικού δρόμου Χερσόνησος – Τζανκόι – Θεοδοσία – Κερτς κόστους 1,4 δις. δολαρίων και για αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Ευπατορία, τη Θεοδοσία, το Κερτς και τη Γιάλτα συνολικής αξίας σχεδόν 1,8 δις. δολαρίων. Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται επίσης επενδυτικά σχέδια κατασκευής θέρετρων και τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς και υποδομές της αγροτικής βιομηχανίας και τα αεροδρόμια του Κερτς και της Σεβαστούπολης. Σε ποσό μεγαλύτερο των 1,2 δις. δολαρίων εκτιμήθηκαν οι επενδύσεις στην κατασκευή γέφυρας στον πορθμό του Κέρτς. Το συνολικό κόστος της υλοποίησης των προαναφερθέντων σχεδίων υπερβαίνει 5 δις. δολάρια.

Παρότι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομίας διαβιβάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μετά την κλιμάκωση της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομίας δε συμπλήρωσε την πρόταση με κάποια σχόλια ή συστάσεις. Πηγή του Επιμελητηρίου υποστήριξε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο απλά εκπληρώθηκε το παλαιό πρόγραμμα του Υπουργείου, καθώς το ζήτημα της συμμετοχής Ρώσων επιχειρηματιών στα επενδυτικά σχέδια στην Ουκρανία προωθήθηκε από το 2013 στο πλαίσιο της ρωσο-ουκρανικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Υπάλληλος του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουκρανία είπε ότι του ανατέθηκε να συντάξει τη λίστα των επενδυτικών σχεδίων μετά τις 17 Δεκεμβρίου. Τότε στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε Ρώσο-ουκρανική Διϋπουργική Συνάντηση υπό την προεδρία των επικεφαλής των δύο κρατών Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, «και οι δύο πλευρές έδειξαν διάθεση για την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών επαφών σ’ όλους τους τομείς, πρωτίστως φυσικά στον οικονομικό τομέα». 
Ειδικότερα, υπεγράφη συμφωνία για την προετοιμασία της κατασκευής γέφυρας στον πορθμό του Κερτς και επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ουκρανία. 
Σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή, η λίστα των επενδυτικών σχεδίων συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στη Μόσχα στα τέλη του χρόνου. Υποστήριξε όμως ότι σήμερα η κατάσταση στην Ουκρανία δεν ευνοεί την έναρξη της υλοποίησης νέων σχεδίων.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συνεργασίας με τις χώρες της Τελωνειακής Ένωσης και της ΚΑΚ Αλεξάντρ Τσιμπούλσκι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται εν εξελίξει η αναζήτηση Ρώσων επενδυτών για την υλοποίηση σχεδίων στην Κριμαία. Σύμφωνα με όσα είπε, πρόκειται για «προγραμματισμένο σχέδιο». 
«Η Κριμαία παραδοσιακά θεωρείται ελκυστική για τους Ρώσους επενδυτές. 
Πέραν αυτού, ελήφθη απόφαση για την κατασκευή γέφυρας, που θα συνδέσει τη χερσόνησο του Ταμάν της Ρωσίας με την Κριμαία. 
Η απόφαση αυτή πρέπει να προσδώσει μια πρόσθετη ώθηση στη συνεργασία των δύο περιοχών. Υπό αυτό το φως προχωρήσαμε στην αναζήτηση δυνητικών Ρώσων επενδυτών στην Ουκρανία, ειδικότερα στην Κριμαία», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά την υποβάθμιση της Ουκρανίας από τα διεθνή πρακτορεία αξιολόγησης, η επενδυτική ελκυστικότητα της Κριμαίας μειώθηκε σημαντικά.

Οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι, παρά την εγγύτητα της Κριμαίας προς τη Ρωσία και παρά την πρακτική εμπειρία Ρώσων επιχειρηματιών στον τομέα των επενδύσεων στην οικονομία της χερσονήσου, πρέπει να επικρατήσει μια πολιτική και οικονομική σταθερότητα για να καθιστούν δυνατές νέες επενδύσεις. 
Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως οι ρωσικές επενδύσεις θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική και επίκαιρη πολιτική χειρονομία που θα επιδείξει την σχέση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις επαφές με τους Ουκρανούς συνεργάτες στον τομέα ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, να διεξαγάγει συνομιλίες με ξένους συνεργάτες, συμπεριλαμβανόμενου και του ΔΝΤ, για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, να επεξεργαστεί την υπόθεση της παροχής στην Κριμαία της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω της σχετικής αίτησης της Κριμαίας. 
Τη δήλωση αυτή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο INTERFAX, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του κράτους Νταμάρι Πσκοφ.

"Εκτός τούτου, έχοντας υπόψη την αίτηση της Κριμαίας για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επεξεργαστεί το θέμα αυτό, καθώς και παροχή βοήθειας από την πλευρά των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ο προγραμματισμένος όγκος μακροοικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 2014-2015, δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ο εκτελών καθήκοντα επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας Γιούρι Κολομπόφ, υπενθυμίζει το πρακτορείο RIA NOVOSTI. Για την επιβεβαίωση "του καθεστώτος ενός υπεύθυνου και φερέγγυου χρεώστη" το Κίεβο είναι έτοιμο στο πρόσεχες διάστημα να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ήδη μετά την έγκριση του καινούργιου σώματος του Υπουργικού Συμβούλιου ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών Αλεξάνδρ Σπαλάκ δήλωσε ότι ελπίζει στην επανεκκίνηση της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, καθώς και στην οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ σε ποσό τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας της Ουκρανίας την προηγούμενη ημέρα συζήτησαν και στο Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας. Στο Υπουργείο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την οικονομική στήριξη στους πολίτες της Ουκρανίας οποίοι εργάζονται για το συμφέρον του Στόλου της Μαύρης θάλασσας και θα πραγματοποιήσουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις για τη διαμονή του στόλου στην Κριμαία. Τη δήλωση αυτή έκανε στους δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Αμύνης Ανατόλι Αντόνοφ, μεταδίδει το πρακτορείο INTERFAX. "Επιβεβαιώνουμε την στήριξη της άμεσης εκτέλεσης των ρώσικων υποχρεώσεων που αφορούν στη συμμέτοχη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των οικισμών οπού εγκαθίστανται τα στρατεύματα του στόλου της Μαύρης θάλασσας", είπε ο Αντόνοφ. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός, πρόκειται για πληρωμή μισθών στους κατοίκους της Ουκρανίας οι οποίοι εργάζονται σε ιδρύματα και επιχειρήσεις του Στόλου της Μαύρης θάλασσας. Εκτός από αυτό θα εκτελεστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις για το ενοίκιο για τη διαμονή του Στόλου της Μαύρης θάλασσας στην Κριμαία, πρόσθεσε.

Επισημαίνουμε ότι Ρωσία συνεχίζει να θεώρει τον Βίκτωρ Γιανουκόβιτς νόμιμο Πρόεδρο της Ουκρανίας και αμφισβητεί τις αποφάσεις τις όποιες παίρνει η Ανωτάτη Ράντα..

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Τα μαχητικά αεροσκάφη της Δυτικής Στρατιωτικής Περιοχής στα πλαίσια του έλεγχου της μαχητικής ετοιμότητας που πραγματοποιείται κατόπιν διαταγής του Αρχιστρατήγου των Ένοπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διεξάγουν πολεμικές βάρδιες για την προστασία του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ενισχυμένο ρυθμό. 
Τη δήλωση αυτή έκανε η Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Τα μαχητικά αεροσκάφη ελέγχουν σε συνεχή ρυθμό τον εναέριο χώρο στις περιοχές των συνόρων. Στα πλαίσια του έλεγχου οι πιλότοι εξασκούν τα στοιχεία του ανεφοδιασμού στον αέρα της ομάδας μαχητικών που διεξάγουν εικοσιτετράωρη μαχητική περιπόλια από τα αεροσκάφη εφοδιασμού IL-78, λέγεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Από τη στιγμή της λήψης του σήματος για ύψιστο βαθμό μαχητικής ετοιμότητας η αεροπορία της Δυτικής στρατιωτικής περιοχής έκανε την μετατόπιση στα αεροδρόμια άμεσης δράσης. 
Την παρούσα στιγμή τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη εκτελούν ασκήσεις για την κατατρόπωση του πιθανού εχθρού στους χώρους αεροπορικής εξάσκησης.
 Τα τμήματα των ραδιοτεχνιών στρατευμάτων διεξάγουν ενίσχυση του πεδίου των ραντάρ, ενημέρωσαν στο Υπουργείο Αμύνης.

Στον έλεγχο μαχητικής ετοιμότητας των στρατευμάτων και τμημάτων των δυτικών και των κεντρικών στρατιωτικών περιοχών συμμετέχουν περίπου 150 χιλιάδες στρατιώτες διαφόρων κατηγοριών στρατευμάτων των Ένοπλων Δυνάμεων και οργάνων στρατιωτικής διαχείρισης. Συμμετέχουν σχεδόν 90 αεροσκάφη, πάνω από 120 ελικόπτερα, μέχρι 880 άρματα μάχης, πάνω από 1200 πολεμικά μηχανήματα και έως 80 πλοία και σκάφη.

ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας αυστηρώς τηρεί τις βασικές διεθνείς συμφωνίες, δήλωσαν στη διεύθυνση πληροφοριών και τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Λόγω των ισχυρισμών ότι η ρωσική πλευρά παραβιάζει τις βασικές συμφωνίες σε σχέση με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνουμε ότι στη τωρινή δύσκολη κατάσταση ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας αυστηρώς τηρεί τις προαναφερθείσες συμφωνίες", αναφέρει τη δήλωση του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας το πρακτορείο INTERFAX.

Στο Υπουργείο υπογράμμισαν ότι οι μετατοπίσεις μεμονωμένων μονάδων τεθωρακισμένων του Στόλου της Μαύρης θάλασσας γίνονταν με βάση τις βασικές συμφωνίες και δεν έχρηζαν κάποιων εγκρίσεων.

Επιμέλεια Κωσταντίνα Σοφικίτη     

http://www.briefingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger