Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, τα «αντι-offshore» μέτρα θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ρωσικό προϋπολογισμό περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα ετησίως.
Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να παράσχει φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που θα αποκαλύπτουν τους τελικούς δικαιούχους στις offshore (εξωχώριες εταιρείες). Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, το συγκεκριμένο μέτρο είναι σημαντικό, αλλά και αναγκαίο για να προχωρήσει η «αντι- offshore» οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Σήμερα, οι εξωχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Ρωσία, έχουν στην πραγματικότητα την ιδιότητα των επενδυτών. Τώρα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ο επενδυτής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φορολογικά προνόμια, μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας. Αλλά αν ένας τέτοιος νόμος εγκριθεί, τότε ο επενδυτής θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ο πραγματικός δικαιούχος.
Νομοθετικό «στρίμωγμα»
Στην πράξη, η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών έχει σαν στόχο το σπάσιμο των μακριών αλυσίδων μεταφοράς εμβασμάτων, μέσω των οποίων δυσκολεύεται ο εντοπισμός των τελικών δικαιούχων. Έτσι, «αν ο φορολογούμενος αποκαλύψει τις πληροφορίες – θα έχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση, αν όμως δεν αποκαλύψει τον τελικό δικαιούχο, θα φορολογηθεί στο ακέραιο.  Και αυτή την αρχή, προτιθέμεθα να εντάξουμε στη φορολογική μας νομοθεσία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντόν Σιλουάνοφ.
Οι απόψεις των ειδικών

«Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στο  γεγονός, ότι οι τελικοί δικαιούχοι των ρωσικών χρημάτων, σήμερα δεν πληρώνουν φόρους», θεωρεί ο Αλεξάντρ Αρσάβσκι, αναπληρωτής καθηγητής χρηματιστηριακών αγορών και επενδύσεων του Εθνικού Πανεπιστημίου Ερευνών «Ανώτατη Οικονομική Σχολή». «Είναι πρόωρο να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που σίγουρα υπάρχει, είναι μια αρχική αντίληψη για τη μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αν και μπορεί να έχουμε, όντως, ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο», σχολιάζει ο Αλεξάντρ Ζαχάροφ, εταίρος της Paragon Advice Group.
«Το υπουργείο Οικονομικών, θέλει να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις, μόνο σε αυτές τις εταιρείες που έχουν αποκτήσει αυτό το δικαίωμα. Ας πούμε ότι μια ρωσική εταιρεία έχει αντισυμβαλλόμενο νομικό πρόσωπο στην Κύπρο. Η ρωσική εταιρεία μεταφέρει τα χρήματα στο νησί και φορολογούνται με μειωμένο φορολογικό συντελεστή. Στη συνέχεια της διαδρομής, η κυπριακή αντισυμβαλλόμενη εταιρεία, στέλνει τα χρήματα σε μια offshore – σε δικαιοδοσία που δεν φορολογείται -  χωρίς πρόσθετες πληρωμές. «Έτσι, δημιουργούνται μεγάλες αλυσίδες διακινούμενων πληρωμών, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν», λέει ο Αρσάβσκι.
Η διαδρομή των χρημάτων  

Πολλές διεθνείς συμφωνίες της Ρωσίας που αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας (π.χ. με την Κύπρο), ήδη, δεν επιτρέπουν στις εταιρείες «τράνζιτ» να έχουν φορολογικά προνόμια, αλλά όσο δεν γίνονται γνωστοί οι τελικοί δικαιούχοι, οι συμφωνίες αυτές δεν λειτουργούν. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αναγκάσει τους επενδυτές να αποκαλύψουν τις πληροφορίες.
«Το καθήκον μας, σαν υπουργείο Οικονομικών, είναι να αναθεωρήσουμε αυτές τις αποφάσεις και τις συμφωνίες για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που έχουμε συνάψει, δεδομένου, ότι είναι πεπαλαιωμένες», υπογράμμισε ο Σιλουάνοφ.
«Η πρόκληση είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο καθεστώς προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης, ώστε ο φορολογούμενος να ξέρει ότι για να αποκτήσει τα προνόμια, θα πρέπει να έρθει στη φορολογική αρχή και να αποκαλύψει τον τελικό δικαιούχο», σημείωσε ο Σιλουάνοφ.
Τα μέτρα, τα οποία προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι σύμφωνα με την αντίστοιχη παγκόσμια τάση, λέει ο Αρσάβσκι. Τα πιο αυστηρά μέτρα σήμερα, ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται ότι επίσης κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη προσχωρήσει στη στρατηγική του ΟΟΣΑ, η οποία συμβάλλει στην καταστροφή των συστημάτων που επιτρέπουν οι φορολογικοί παράδεισοι για φοροδιαφυγή και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον τελικό δικαιούχο.