Άρχισαν τα τέλη του 2013 οι δοκιμές των πρώτων πρωτοτύπων / μοντέλων προ-παραγωγής του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή του σε 
περιορισμένη υπηρεσία με τις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης «Jane’s Defence Weekly».

Κύριος ανάδοχος του προγράμματος Armata είναι ο όμιλος παραγωγής και έρευνας UralVagonZavod, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 20 μεγάλες ρωσικές εταιρίες που εμπλέκονται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης. Η έλλειψη φωτογραφιών από τα πρωτότυπα του Armata είναι σχεδόν βέβαιο ότι οφείλεται στον υψηλό βαθμό διαβάθμισης του προγράμματος (για αυτό τον λόγο παρατίθενται διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διάφορες αμυντικού ενδιαφέροντος δικτυακές πύλες και ιστολόγια και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο το πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα).

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άρμα μάχης Armata θα είναι εξοπλισμένο με εξωτερικά αναρτημένο λειόκαννο πυροβόλο διαμετρήματος των 125 χλστ. με αναχορηγία 32 βλημάτων. Εκτός των συμβατικών πυρομαχικών το πυροβόλο θα μπορεί να βάλλει ένακαθοδήγησης λέιζερ βλήμα με δύο κατά σειρά (tandem) πυροκεφαλέςγια την προσβολή τεθωρακισμένων στόχων σε αποστάσεις μέχρι 5.000 μέτρα τουλάχιστον.
Ο οπλισμός του Armata θα περιλαμβάνει επίσης ένα πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ. Κύριο χαρακτηριστικό του Armata είναι ότι οι θέσεις του τριμελούς πληρώματος (αρχηγός πληρώματος, πυροβολητής, οδηγός) βρίσκονται στο εμπρός μέρος του υψηλού επιπέδου προστασίας σκάφους, το πυροβόλο και το σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών στο κέντρο και ο υψηλής απόδοσης πετρελαιοκινητήρας στο οπίσθιο μέρος του σκάφους.
Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό του Armata, που επίσης αναφέρεται ως «καθολική πλατφόρμα μάχης» (BMP-T-15, Universal Combat Platform), είναι ότι το σκάφος του θα αποτελέσει τη βάση για μία ολόκληρη οικογένεια ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Jane’s Defence Weekly» μέλος της οικογένειας θα είναι το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) που φέρει την ονομασία Obyekt 148. Το όχημα προγραμματίζεται να εξοπλιστεί με τον μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο πύργο Epoch Almaty (κατασκευής της KBP Instrument Design Bureau) που φέρει ως οπλισμό πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ., συζυγές πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ και δύο δίδυμους εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων Kornet-EM τοποθετημένους εκατέρωθεν του πύργου.


Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος πύργος θα τοποθετηθεί στο νέο ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ Kurganets, που πρόκειται να αντικαταστήσει σε υπηρεσία το BMP-3 και το νέο τροχοφόρο ΤΟΜΑ Bumerang 8×8 που θα αντικαταστήσει σε υπηρεσία τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-80/BTR-80A.
Μία άλλη έκδοση της οικογένειας θα είναι το όχημα BMO-2 που πρόκειται να εξοπλίσει τις μονάδες Χημικού Πολέμου των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αντικατάσταση του σε υπηρεσία BMO-T που χρησιμοποιεί το σκάφος του άρματος μάχης T-72. Το BMO-2 θα διαθέτει διμελές πλήρωμα και δυνατότητα μεταφοράς ομάδας έξι ατόμων ενώ θα είναι εξοπλισμένο με ειδικές βάσεις για τη μεταφορά των εκτοξευτών ρουκετών RPO Shmel που σε ρωσική υπηρεσία τυποποιείται ως φλογοβόλο.
Υπενθυμίζεται, ότι το RPO Shmel διατίθεται σε τρεις παραλλαγές που φέρουν αντίστοιχα θερμοβαρικές (βάρους 2,1 κιλών), εμπρηστικές (βάρους 2,1 κιλών) και καπνογόνες (βάρους 2,3 κιλών) πυροκεφαλές. Επίσης το BMO-2 θα είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο εξοπλισμένο με πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. και συζυγές πολυβόλο.
Το γεφυροφόρο άρμα της οικογενείας έχει τυποποιηθεί ως MT-A και πρόκειται να εξοπλιστεί με γέφυρα εφόδου που αναπτύσσεται από το εμπρόσθιο μέρος του σκάφους και θα αποτελείται από τρία μέρη. Επιπρόσθετα, αναπτύσσεται και η MYM-A, μία έκδοση τεθωρακισμένου οχήματος μάχης μηχανικού (ΤΟΜΜΧ). Αυτή στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους θα φέρει πτύο προωθητή και στο οπίσθιο μέρος σύστημα εκσκαφής τάφρου.
Άλλη μία έκδοση-μέλος της οικογένειας θα είναι το καθολικό σύστημα ναρκοθέτησης (Universal Mine Laying System) USM-1 που στο οπίσθιο τμήμα του σκάφους θα φέρει εννέα συστήματος διασποράς αντιαρματικών ναρκών.


Το σκάφος του Armata θα χρησιμοποιήσει και το όχημα μάχης BM-2 που προβλέπεται να αντικαταστήσει τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) τύπων TOS-1 διαμετρήματος 220 χλστ. (30 θέσεων εκτόξευσης) και TOS-1A διαμετρήματος 122 χλστ. (24 θέσεων εκτόξευσης).
Φυσικά από την οικογένεια οχημάτων μάχης δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα νέο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο. Υπενθυμίζεται, ότι αν και η Ρωσία ανέπτυξε το αυτόματης γέμισης δίδυμων σωλήνων αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S35 Koalitsiya διαμετρήματος 152 χλστ. που χρησιμοποιεί το σκάφος του άρματος μάχης T-80 (όπως και το 2S19 MSTA-S, παράγωγο του οποίου θεωρείται), εν τούτοις αυτό δεν εισήχθη σε υπηρεσία.
Για αυτό ακριβώς τον λόγο αναπτύσσεται ένα νέο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο που θα χρησιμοποιεί το σκάφος του άρματος μάχης Armata και το οποίο θα αντικαταστήσει σε υπηρεσία το 2S19 MSTA-S που αποτελεί το κύριο αυτοκινούμενο οβιδοβόλο των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το νέο σύστημα θα εξοπλιστεί με νέας σχεδίασης οβιδοβόλο που έχει αναπτυχθεί από το Εργοστάσιο Πυροβολικού Αρ. 9, που ανήκει στον όμιλο UralVagonZavod και το οποίο δραστηριοποιείται στηνπαραγωγή σωλήνων οβιδοβόλων και πυροβόλων αρμάτων μάχης T-72 και T-90.
Σε ό,τι αφορά το διαμέτρημα του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τη ρωσική παράδοση των 152 χλστ. και δεν θα υιοθετηθεί το τυπικό νατοϊκό διαμέτρημα των 155 χλστ. (ας σημειωθεί εδώ ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη διεθνή αγορά έχει αναπτυχθεί μία έκδοση του 2S19 με πυροβόλο διαμετρήματος 155 χλστ. και μήκους σωλήνα 52 διαμετρημάτων που τυποποιήθηκε ως 2S19M1 αλλά είναι άγνωστο αν εισήλθε σε παραγωγή σειράς).


Τέλος, η οικογένεια θα περιλαμβάνει επίσης ένα ΤΟΜΠ, ένα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής και επισκευών που προς το παρόν έχει τυποποιηθεί ωςObyekt 152. Αναφορές έχουν γίνει και για την ανάπτυξη δύο βαρέων οχημάτων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων τυποποιημένων ως Obyekt 145 και Obyekt 195 που θα χρησιμοποιούν αντίστοιχα τα σκάφη των αρμάτων μάχης T-90 και T-95 (που ως πρόγραμμα έχει ακυρωθεί).
Από πλευράς δραστηριότητας η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του άρματος μάχης Armata έχει επικεντρωθεί στο Nizhniy Tagil, η οποία αποτελεί τη μόνη εν λειτουργία εγκατάσταση παραγωγής αρμάτων μάχης στη Ρωσία και όπου σήμερα συνεχίζεται η παραγωγή αρμάτων μάχης T-90 για εξαγωγικούς πελάτες (T-90S για την Αλγερία, το Τουρκμενιστάν και την Ινδία, όπου γίνεται και η κατόπιν αδείας εγχώρια παραγωγή του). Αντίθετα η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή των πιο εξειδικευμένων οχημάτων μάχης της οικογενείας έχει αναληφθεί από την εγκατάσταση του Omsk, η οποία σχεδίασε και παρήγαγε το άρμα μάχης T-80.
Περιττό να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ρωσικού άρματος μάχης Armata αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια που η ευδοκίμησή της θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή και αγορά αρμάτων μάχης και ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης.
Οι καινοτομίες που ενσωματώνει το Armata (τοποθέτηση όλου του πληρώματος εντός του σκάφους που σαφώς παρέχει αυξανόμενο επίπεδοπροστασίας αλλά και μειώνει τον όγκο που απαιτείται να προστατευθεί με θωράκιση και άρα το βάρος του οχήματος με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά το βάρος και την ισχύ του κινητήρα και την κατανάλωση καυσίμου, εξωτερική ανάρτηση του πυροβόλου που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιφάνειας μετωπικού και πλευρικού στόχου που παρουσιάζει το άρμα, το μίγμα οπλισμού [πυροβόλα 125 χλστ. και 30 χλστ.), εφόσον αποδειχθούν επιτυχείς στην πράξη θα καταστήσουν τα σημερινά δυτικά άρματα μάχης των 65 ως 70 τόνων μεγαθήρια προς εξαφάνιση.

Όμως το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επιτυχής ανάπτυξη μίας ολόκληρης οικογένειας οχημάτων μάχης που θα χρησιμοποιεί κοινό σκάφος και κατ’ επέκταση συστήματα και συγκροτήματα (κινητήρας, σύστημα μετάδοσης, σύστημα ανάρτησης, ερπύστριες, κ.λπ.). Το γεγονός αυτό όχι μόνο θα συμπιέσει σημαντικά το κόστος των μονάδων παραγωγής σειράς λόγω αύξησης του όγκου παραγωγής αλλά θα επιφέρει εξίσου σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους (εκπαίδευση, συντήρηση, υποστήριξη) λόγω πολύ αυξημένης ομοιοτυπίας.

 

www.defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger