H Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούμενες από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα στα σύνορα με την Ουκρανία, κυρίως στην περιοχή του Ροστόβ και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει στην νοτιοανατολική Ουκρανία για να διασφαλίσει την αυτονόμηση περιοχών όπως η Κριμέα, τον Ντόνετσκ και το Χάρκοβο.
Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις μεθοριακές περιοχές με την Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού με ΤΟΜΑ BMP-2 και BMP-3, επιλαρχίες αρμάτων Τ-72Β3 και μονάδες αυτοκινούμενου και ρυμουλκούμενου πυροβολικού.
Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα με δεκάδες οχήματα πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων «Grad» επι φορτηγών οχημάτων «Kamaz», τέτοια που έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις κατάληψης των Ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία, αυτοκινούμενα πυροβόλα Msta-S και 2S1 Gvozdika, φάλαγγες αρμάτων T-72B3, καθώς επίσης τζιπ και φορτηγά οχήματα έχουν θεαθεί στον αυτοκινητόδρομο Μ23 που συνδέει το Ροστόβ με το Ταγκανρόγκ. 
Φάλαγγες με ΤΟΜΑ ΒΤR-82, άρματα μάχης Τ-72ΒΜ και τζιπ Tigr κινήθηκαν πριν από λίγες ώρες στις περιοχές του Νοβοροσίσκ και του Κρασνοντάρ στην Κριμαία.
Οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία επισήμως αναφέρονται ως δυνάμεις που πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας. Ανεπισήμως όμως οι Ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή στην νοτιοανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξουν τις αποφάσεις των Ρωσόφωνων της περιοχής.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μόλις χθες προειδοποίησε τη Δύση και την κυβέρνηση του Κιέβου πώς δεν πρόκειται να ανεχθεί να μεταφερθεί σε περιοχές όπως η Κριμαία, το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο εξτρεμιστική δράση και προβοκάτσιες σαν και αυτές που εκδηλώθηκαν στην πλατεία Μειντάν. 
Στην Κριμαία δε άρχισε προκειμένου να υποστηριχθεί και στρατιωτικά το δημοψήφισμα της απόσχισης και της προσάρτησης στη Ρωσία να δημιουργείται και ένας αυτόνομος στρατός. Στη Συμφερόπολη ενώπιον του φιλορώσου πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ορκίστηκαν 36 στρατιώτες να υπηρετήσουν ως στις αμυντικές δυνάμεις που συγκροτεί η επαρχία.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ορκωμοσία έγινε στην αυλή ενός κτιρίου όπου τα ουκρανικά, γαλανοκίτρινα εμβλήματα είχαν ξαναβαφτεί βιαστικά στα χρώματα της ρωσικής σημαίας: κόκκινο, μπλε και άσπρο.
Οι εθελοντές, που φορούσαν στολές παραλλαγής και κουκούλες και κρατούσαν αυτόματα τυφέκια Καλάσνικοφ, ορκίστηκαν να υπερασπιστούν τον λαό της Κριμαίας, διαβάζοντας ανά τριάδες τον όρκο: «Δεσμεύομαι να υπερασπίζομαι τον λαό της Κριμαίας και να τηρώ κατά γράμμα το σύνταγμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».
Η κατάσταση στην περιοχή αρχίζει να θερμαίνεται εν’ όσο πλησιάζει η αυτονομία της Κριμαίας με το ΝΑΤΟ να επιχειρεί να κάνει κάποιες κινήσεις, αλλά τη Ρωσία να προβάλει με κάθε τρόπο το τεράστιο οπλοστάσιο που διαθέτει.
defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger