Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
"Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία", είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών "διπλής χρήσης", που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που "προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί" στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Χέιγκ κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα με αφορμή την υπογραφή, νωρίτερα σήμερα, της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη φιλορωσική ηγεσία της Κριμαίας. Σημείωσε επίσης ότι ακυρώνονται και τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή γαλλικών, ρωσικών, αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.
"Είναι λυπηρό που (. . .) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε την οδό της απομόνωσης, αρνούμενος στους πολίτες της χώρας του αλλά και της Κριμαίας τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τη πλήρη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς" ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο ο Βρετανός υπουργός. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μια προβοκάτσια σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία απειλούν με κυρώσεις τη Μόσχα
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, που σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσόφωνης πολιτικής ηγεσίας της χερσονήσου, "αντίκειται στο διεθνές δίκαιο".
"Η ενσωμάτωση (της Κριμαίας) στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι —και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για αυτό— αντίθετη με το διεθνές δίκαιο", υπογράμμισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.
"Το λεγόμενο δημοψήφισμα (της Κυριακής στην Κριμαία) ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που ήταν έκανε δεκτή (την Δευτέρα) ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο", συνέχισε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι την άποψη αυτή την συμμερίζονται επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε βάρος της Μόσχας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας λύσης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την "απολύτως απαράδεκτη" προσπάθεια της να προσαρτήσει την Κριμαία η οποία συνιστά "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
"Είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Ρωσία βία για να αλλάξει τα σύνορα, με βάση ένα ψευτοδημοψήφισμα που διεξήχθη υπό την απειλή των όπλων. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σοβαρές συνέπειες και εγώ θα πιέσω τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουμε περαιτέρω μέτρα, όταν θα συναντηθούμε, την Πέμπτη", πρόσθεσε.
Έκκληση για μια "ισχυρή και συντονισμένη" απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. "Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ούτε την ένωση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας με τη Ρωσία", τόνισε.
Για "σοβαρή αρνητική εξέλιξη" έκανε λόγο η Ιταλία, μία από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας "αποξενώνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη διεθνή κοινότητα και προμηνύει τη σοβαρή απομόνωση" της Μόσχας, είπε η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα.
Δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης» στη Ρωσία, ανέφεραν σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία», υπογράμμισαν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.
«Η Ευρώπη θα δώσει μια κοινή απάντηση» στην κατάσταση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν οι δύο αξιωματούχοι, καθώς η ουκρανική κρίση είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Τουρτσίνοφ: Ο Πούτιν κάνει ότι και οι Ναζιστές
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ακολουθεί το παράδειγμα «της ναζιστικής Γερμανίας» με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
«Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα ένα βρώμικο παιχνίδι για να προσαρτήσουν την Κριμαία. Με την προσάρτηση εδαφών άλλων κρατών από τη ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα ο Πούτιν ακολουθεί το παράδειγμα των φασιστών του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

www.koolnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger