Παγετώνες, ρεύματα από λάβα, διαβρώσεις από αλάτι, λόφοι από όπου παράγεται κιμωλία, βάραθρα και άλλα μυστήρια της φύσης, “συναντιούνται” στα εντυπωσιακά σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά σημεία της τεράστιας περιοχής από την Ευρώπη μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό.



Πηγή: Natalia Belentsova, Denis Budkov (http://ratbud.livejournal.com)

Σπήλαιο πάγου στην Καμτσάτκα
Το σπήλαιο πάγου μήκους ενός χιλιομέτρου βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Σχηματίστηκε από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Μουτνόβσκι που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Η πηγή καυτού νερού ρέει απευθείας κάτω από το κάλυμμα του παγετώνα καταστρέφοντας τους πάγους στην πορεία του. Οι τοίχοι και η οροφή του σπηλαίου είναι από πάγο και ποτάμια λάβας που έχει πήξει.

Η Καμτσάτκα παρέμενε κλειστή για επισκέψεις ξένων ως τη δεκαετία του 1990. Χάρη στο γεγονός ότι η χερσόνησος είναι απομακρυσμένη και η ροή των τουριστών σχετικά μικρή, η φύση της έχει παραμείνει άθικτη.
Το τελευταίο διάστημα το κλίμα της Καμτσάτκα έγινε ηπιότερο, συμβάλλοντας στην τήξη των πάγων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οροφή του σπηλαίου να γίνει τόσο λεπτή, ώστε να αφήνει να περνούν οι ακτίνες του φωτός και να δημιουργούν στα τοιχώματα του σπηλαίου σουρεαλιστικές εικόνες. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς μόνος του μέχρι το σπήλαιο πάγου. Αυτό μπορούν να το καταφέρουν μόνο σπηλαιολόγοι και αλπινιστές με τον σχετικό εξοπλισμό. Είναι δυνατή η επίσκεψη στο σπήλαιο, παράλληλα με μια εκδρομή στο ηφαίστειο Μουτνόβσκι.

Εγκαταλελειμμένα ορυχεία στα Ουράλια
Πηγή: Mikhail Mishainik

Ο καρναλλίτης, ο οποίος είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα, μετέτρεψε τους τοίχους των εγκαταλελειμμένων ορυχείων των Ουραλίων σε χρωματιστά αριστουργήματα, στολίζοντάς τους με αλλόκοτα «στολίδια».
Πριν από περίπου 286 εκατομμύρια χρόνια ο τόπος αυτός ήταν ο βυθός της θάλασσας του Περμ, στη διάρκεια της ύπαρξης της οποίας σχηματίστηκαν 3,5 δις. τόνοι ιζήματα. Η εξόρυξη ορυκτών από αυτά, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο ορυχείο για το άνοιγμα του κοιτάσματος. Ένα μικρό τμήμα των ορυχείων καρναλλίτη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.
Για την επίσκεψη στα ορυχεία απαιτείται ειδική άδεια.

Σπήλαιο της Ορντά
Πηγή: ordacave.ru

Επίσης, ένα μέρος του σπηλαίου Ορντά αποτελεί το μεγαλύτερο τούνελ κάτω από το νερό (είναι εντελώς γεμάτο με νερό) σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ, με έκταση 935 μ.Το σπήλαιο της Ορντά που βρίσκεται 110 χλμ. νοτιοανατολικά από το Περμ και 270 χλμ. δυτικά από το Αικατερινμπούργκ, συμπεριλαμβάνεται στα είκοσι πιο μακριά σπήλαια γύψου στον κόσμο. Πήρε το όνομά του από την κωμόπολη Ορντά, καθώς βρίσκεται στα προάστιά της. Το σπήλαιο αποτελείται από το «στεγνό» (300 μέτρα) και από το τμήμα κάτω από το νερό (4600 μ.).
Το σπήλαιο βρίσκεται στα έγκατα του λόφου Καζακόβσκαγια, ύψους 50 μ. με επίπεδη επιφάνεια, ο οποίος είναι διάσπαρτος με οπές, και η μια από αυτές αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο.
Πηγή: Geo Photo

Εξακόσια χιλιόμετρα νότια της Μόσχας βρίσκεται ο οικισμός Κοστομάροβο. Τα μέρη αυτά τα αποκαλούν «Ρωσική Παλαιστίνη», καθώς ορισμένα σημεία του τοπίου θυμίζουν τους Άγιους Τόπους, δηλαδή τη Γεσθημανή, τον Γολγοθά με το σταυρό στην κορυφή, το όρος Θαβώρ, τον χείμαρρο των Κέδρων... Τα πιο έρημα τοπία του Κοστομάροβο είναι οι λόφοι από ασβεστολιθικό πέτρωμα (υλικό απ’ το οποίο παράγεται η κιμωλία), που είναι καλυμμένοι με εξαιρετικά αραιή βλάστηση και παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες με την έρημο του Σινά.

Το παλαιότερο σημείο του μοναστηριού είναι ο υπόγειος ναός του Σωτήρα, ο οποίος χωρά 2000 άτομα. Διαθέτει εντοιχισμένα κελιά ερημιτών που έκαναν σκληρή ασκητική ζωή, ερχόμενοι σε επαφή με τους προσκυνητές και τους ιερωμένους μόνο μέσα από μικρά παράθυρα, προκειμένου να παραλάβουν την τροφή και τα σημειώματα με τις παρακλήσεις για προσευχή. Τελευταίος ασκητής του Κοστομάροβο (ζούσε στο σπήλαιο της Μετάνοιας) ήταν ο πατήρ Πέτρος, ο οποίος εκτελέστηκε το 1937 ακριβώς στο μέρος όπου δεχόταν τις εξομολογήσεις.Εδώ βρίσκεται και το γνωστό σε όλη τη Ρωσία σπήλαιο της μετάνοιας. Οι στενοί θόλοι του, ο μακρύς διάδρομος και τα ταβάνια που σε κάθε μέτρο γίνονται όλο και πιο χαμηλά, κάνουν αυτόν που έρχεται να εξομολογηθεί, να κινείται πραγματοποιώντας βαθιά υπόκλιση.
Το σπήλαιο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς και μόνος του (στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να μεταβεί με δικό του μεταφορικό μέσο), αλλά και με εκδρομικό πρόγραμμα που αφορά την περιφέρεια Βαρόνιεζ.

Η ομορφιά των κοιλωμάτων και η βολική τοποθεσία έκαναν αυτό το σπήλαιο το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο των Ουραλίων, ενώ το περιοδικό Forbes το συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα 10 πιο εντυπωσιακά σπήλαια στον κόσμο. Η έκτασή του φτάνει τα 5,6 χλμ. από τα οποία το 1,5 είναι διαμορφωμένο με τρόπο που να το καθιστά κατάλληλο για επισκέψεις τουριστών. Οι εκδρομές στο σπήλαιο Κουνγκούρ άρχισαν πάνω από 100 χρόνια πριν.

Συνολικά στο σπήλαιο Κουνγκούρ υπάρχουν 38 κοιλώματα. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία και τη χαρακτηριστική ονομασία. Για παράδειγμα, υπάρχουν εδώ οι αίθουσες «Κοραλλένια» και «Θαλάσσιος βυθός», οι οποίες είναι διακοσμημένες με μια πέτρινη δαντέλα, την οποία το νερό λάξευε επί 12 χιλ. χρόνια.Ένα από τα ομορφότερα σημεία του σπηλαίου βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο, τα κοιλώματα «Διαμαντένιο» και «Πολικό». Το πάχος από τους πολυετείς πάγους σε αυτές τις αίθουσες υπό το φως των προβολέων μοιάζει με απολιθωμένο καταρράκτη, ενώ τους θόλους καλύπτουν μεγάλοι κρύσταλλοι. Αυτοί σχηματίζουν τσαμπιά σε παράξενους σχηματισμούς τα οποία μεγαλώνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε πέφτουν από το βάρος τους. Στο ίδιο μέρος εξέρχονται από τη γη και γνωστοί σε όλους σταλαγμίτες.
Εκπλήσσουν με την ομορφιά τους οι υπόγειες λίμνες, που φτάνουν περίπου τις 70. Έχουν και αυτές τη δική τους ιστορία. Για παράδειγμα, στο «Τιτάνιο» κοίλωμα μπορεί κανείς να θαυμάσει το «Μεγάλο υπόγειο», στο οποίο -σαν σε καθρέφτη- διακρίνονται κοιλώματα του σπηλαίου τα οποία μέσα από τον αντικατοπτρισμό μοιάζουν με βυθισμένη πόλη.

http://rbth.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger