Έναν σκελετό ηλικίας 12.000 ετών ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας δύτες στη Χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.

Το κρανίο και τα απομεινάρια εντοπίστηκαν μέσα σε μία βαθιά και σκοτεινή θαλάσσια σπηλιά και οι ειδικοί εκτιμούν πως ανήκαν σε μία κοπέλα ηλικίας 15 ή 16 ετών, την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν Νάγια και ίσως μπορέσει να λύσει το μυστήριο που καλύπτει το πως έμοιαζαν οι πρώτοι Αμερικανοί.

Ο σκελετός της Νάγια είχε εντοπιστεί αρχικά το 2007, δίπλα σε κάποια εξαφανισμένα από τον πλανήτη ζώα, όπως μία τεράστια γάτα με κοφτερά δόντια αλλά και σε έναν πρώιμο ελέφαντα.

Όταν η Νάγια πέθανε, στο τέλος της εποχής των παγετώνων, οι σπηλιές στη Χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό δεν βρίσκονταν στο νερό, αλλά αργότερα πλημμύρισαν, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε συνεχώς.

Οι ειδικοί πήραν DNA από ένα δόντι της Νάγια -κάτι το οποίο ήταν εφικτό λόγω της άριστης διατήρησης του κρανίου- για να δουν αν η κοπέλα ήταν πρόγονος των πρώτων Αμερικανών,οι οποίο είχαν έρθει από τη βορειοανατολική Ασία πριν από 15.000 με 20.000 χρόνια ή των σύγχρονων Ιθαγενών Αμερικανών.

Το θέμα είναι ότι η Νάγια έχει πολλές ομοιότητες με τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική αλλά ο γενετικός της κώδικας δείχνει ότι είναι ένας πρώιμος πρόγονος των σύγχρονων ιθαγενών Αμερικανών.









protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger