Είναι θλιβερό το γεγονός, να μη μπορούν οι λαοί της χερσονήσου του Αίμου να βρουν ένα κοινό σημείο επαφής, ώστε αυτή η πολυτάραχη περιοχή να βρει κάποια στιγμή την ησυχία της.
Βέβαια, είναι πολλά αυτά που χωρίζουν, μέχρι σημείου στην αλλοδαπή την σαλάτα με πλήθος υλικών, να την ονοματίζουν -ακόμη και σήμερα- ως «μακεδονική σαλάτα». Είναι δε χαρακτηριστική και η υποτιμητική φράση του Βίσμαρκ «τι θα γίνει με τους κλεφτοκοτάδες των Βαλκανίων;». 

Πιστεύω, πως ακόμη και οι ελληνόφωνοι -κατά δήλωσή τους- πολίτες της χώρας μας θα αναγνωρίσουν πως τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και όλος ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, αποφεύγουν μέχρι παρεξηγήσεως να οξύνουν τα πάθη, μη αναφέροντας ούτε την εθνικότητα των εγκληματιών. 

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στις γειτονικές χώρες, μάλιστα δε στην Αλβανία, ιδιαίτερα μετά την διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Έντι Ράμα, ίσως και λόγω της μεγαλύτερης παρέμβασης της Τουρκίας στα πολιτικά πράγματα της γείτονος, οι ανθελληνικές δηλώσεις και εκδηλώσεις βρίσκονται στην ημερησία διάταξη, φθάνοντας μέχρι του σημείου να αναγορεύεται ήρωας και να θάβεται με την αλβανική σημαία, ο θανατωθείς μεν με βίαιο τρόπο από Έλληνες δεσμοφύλακες, αλλά σκληρός εγκληματίας ο ίδιος. 

Μόνον μια αλβανική εφημερίδα τόλμησε -επειδή περί τόλμης πρόκειται- να καυτηριάσει αυτήν την συμπεριφορά, αναφέροντας αφενός ότι οι Έλληνες δεν απέκρυψαν το γεγονός του βίαιου θανάτου και ότι θα τιμωρήσουν τους δράστες, αφετέρου δε αναρωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει ο αλβανικός λαός, όταν θεωρεί ήρωα έναν δολοφόνο. 

Αυτό το περιστατικό, το εκμεταλλεύτηκε με ανορθόδοξο τρόπο ο αλβανικός Τύπος, γενικεύοντάς το. Ο μεγαλύτερός τους εχθρός και όλα τα κακά έρχονται από τη γείτονα, την Ελλάδα. Κι εκεί κατευθύνονται τα πυρά. Καμία κουβέντα για την Τουρκία. Ακόμα και την Ιταλία, που πήρε τόσες ζωές. Αυτά ξεχνιούνται και δεν μνημονεύονται. 

Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) καταγγέλλει ένα ακόμη ακραίο περιστατικό, όπου ο διοργανωτής και παρουσιαστής ενός τηλεοπτικού σόου, να φθάνει σε παραλήρημα. Να κάνει έκκληση στον Αλβανικό λαό για αντίσταση, για διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα. 

Αυτό συνέβη με τον παρουσιαστή και κυριότερου πρωταγωνιστή του σόου «AlPazar», κ. Α. Λάκα. Ο κ. Λάκα, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους και διαμέσου της εκπομπής σε όλον τον Αλβανικό λαό, με την προτροπή: «Χρειάστηκε η δολοφονία του Ιλίρ Καρέλι για να σηκωθούμε σε διαδηλώσεις και ν’ αντιδράσουμε. Αυτό έπρεπε να το κάνουμε πολύ καιρό μπροστά και συχνά, γιατί έχουμε 20 χρόνια που οι Αλβανοί στην Ελλάδα κακοποιούνται, δεν τους αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους, τούς υποχρέωσαν ν’ αλλάξουν τα ονόματα για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να ζήσουν εκεί. 

» Τώρα, άκουσον-άκουσον, μας ζητούν νέας μορφής διαβατήρια για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους μας. Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν για να ξεσηκωθούμε;», κατέληξε. 

Δεν αναρωτιέται βέβαια ο κ. Λάκα, αφού υποφέρουν τόσο πολύ οι Αλβανοί στην Ελλάδα, γιατί μένουν ακόμα εδώ. Γιατί δεν πηγαίνουν στην Τουρκία; Γιατί, παρά αυτά, πάρα πολλοί Αλβανοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, και τα παιδιά τους με κανένα τρόπο δεν θέλουν να επιστρέψουν στη «Γη της επαγγελίας»; 

Γνωρίζει ο κ. Λάκα που στην «δημοκρατική» αυτή χώρα καταπατούνται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και πως μέσα σε δύο χρόνια υπήρχαν έξι θύματα από τούς ληστές και κακοποιούς. Ποιος θα λογοδοτήσει για τα θύματα αυτά; 

Γιατί δεν ανάφερε στους τηλεθεατές, τι λένε οι Διεθνείς Συμβάσεις για τα τοπωνύμια και πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα που τους το έχει ανακοινώσει; Μολαταύτα σε κάθε γιορτή και σε κάθε άλλη περίπτωση, οπισθοχωρεί και αναβάλλει την εφαρμογή του νόμου. 

Έτσι, δυστυχώς, φυτρώνουν οι ακραίες ιδεολογίες, που στέκονται εμπόδιο στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Κρίμα! 

Ο Μακεδών

Δημοσίευση σχολίου

Blogger