Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις νέες συνήθειες των καταναλωτών έρχονται στην επιφάνεια από τα δεδομένα που συλλέγουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.





Με δεδομένη την ταχύτατη εξάπλωση της πρόσβασης στο internet μέσω του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, τα δίκτυα είναι πλέον σε θέση να «μετρήσουν» ποιες ιστοσελίδες επισκεπτόμαστε πιο συχνά. Δείτε τους «πρωταθλητές»

Αν περιμένατε ότι θα προηγείται στη σχετική κατάταξη η Google ή κάποια ιστοσελίδα με αμιγώς ενημερωτικό περιεχόμενο θα πέσετε έξω. Και αν ακόμη κάποιοι από εσάς μαντέψουν σωστά, ένα είναι βέβαιο: δεν μπορείτε με τίποτα να φανταστείτε την …απόσταση των δύο πρώτων από τους υπόλοιπους. Μην σας κρατάμε σε αγωνία: Η πρώτη σε επισκεψιμότητα σελίδα μέσω των κινητών συσκευών –είτε είναι τηλέφωνα είτε tablet- είναι το facebookκαι η δεύτερη σελίδα το youtube. Toάθροισμα του όγκου που συγκεντρώνουν οι δύο ιστοσελίδες ως προς τον συνολικό όγκο δεδομένων που διακινούνται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας διαμορφώνεται στο…50%. Εντυπωσιακό εύρημα και …επικίνδυνο ταυτόχρονα καθώς δείχνει ότι σιγά-σιγά διαμορφώνονται «μονοπωλιακές» συνθήκες και στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ρίχνουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στην παροχή υπηρεσιών internet. Βλέπουν τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής να φθίνουν και στρέφονται στο internet. Οι επενδύσεις συνεχίζονται και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην ταχύτατη εξάπλωση του δικτύου 4G. Στελέχη της Cosmote, παρουσιάζοντας στο fpress.grτα σχέδια της εταιρείας, ανέφεραν ότι ήδη καλύπτουν όλες τις πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων ενώ έχουν θέσει ως στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου. Μόνο στο δίκτυο της Cosmote συνδέονται αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 συνδρομητές με συσκευή 4G. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει αντίστοιχος αριθμός και στο δίκτυο της Vodafone, τότε προκύπτει ότι ο «πληθυσμός» που μπορούν να εξασφαλίσουν ταχύτητες έως και 60 Mbpsμέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, προσεγγίζει ήδη τα 400.000 άτομα.

Ποιο είναι το εμπόδιο της περαιτέρω εξάπλωσης αυτή τη στιγμή; Βασικά το κόστος των συσκευών. Φαίνεται όμως ότι η αγορά θα δώσει σύντομα την απάντηση καθώς ετοιμάζεται η διάθεση συσκευών 4G που θα κοστίζουν ακόμη και κάτω από 200-250 ευρώ.

Εκτός από τις συσκευές που θα κρατάτε στα χέρια σας (προσοχή έχουν και αυτές διαβάθμιση. Όσο υψηλότερη είναι η κατηγορία της συσκευής τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα εξασφαλίζουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συσκευές κατηγορίας 4 ενώ στους επόμενους μήνες θα φτάσουμε και στην κατηγορία 6 όπου εκεί οι ταχύτητες θα υπερβαίνουν τα 100 Mbps) ασφαλώς θα σας ενδιαφέρει να μάθετε και μια ταχύτητα συνδέεστε εσείς στο διαδίκτυο μέσω του κινητού. Την απάντηση μπορείτε να την πάρετε μέσα από την εφαρμογή της ooklaπου είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα μετρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Με αυτή την εφαρμογή θα μάθετε και τη δική σας ταχύτητα, και την ταχύτητα στην πόλη σας αλλά και την ταχύτητα του δικτύου με το οποίο συνεργάζεστε.



 fpress.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger