Η Κύπρος είναι η σαφώς χαμένη από την ομάδα των 10 χωρών που εντάχθηκαν από κοινού στην ΕΕ το 2004, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού Economist.
«Οι Κύπριοι έχουν γίνει στην πραγματικότητα λιγότερο εύποροι, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε κατά 13% από το 2004», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Πώς τα πήγε η νέα Ευρώπη στα δέκατά της γενέθλια».
Αντίθετα, σύμφωνα με το Economist, υπάρχουν τέσσερις ξεκάθαρα κερδισμένες σε επίπεδο ευημερίας χώρες, που είναι οι δύο χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία, μαζί με τις Πολωνία και Σλοβακία, που έχουν βγει κερδισμένες καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξήθηκε πέρα του 40%.
Προσθέτει ότι η πρόοδος στις οικονομίες της Βαλτικής (συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας που είδε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να ενισχύεται πέρα του 30% ) είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι αυτές οι τρεις χώρες βίωσαν μια ισχυρή ύφεση το 2009, μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η Σλοβενία, η οποία επίσης βίωσε μια μεγάλη τραπεζική κρίση (αν και όχι στο μέγεθος αυτής της Κύπρου), δεν τα έχει πάει επίσης τόσο καλά καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά μόνο 7%.
Στο δημοσίευμά του το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των δέκα χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, έξι έχουν υιοθετήσει το ευρώ, μεταξύ των οποίων η Λετονία που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2014.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι εκείνες οι χώρες που υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη του 2008, όπως η Σλοβενία το 2007 και η Κύπρος το 2008, δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ μετά την έναρξη της κρίσης, όπως η Εσθονία το 2011.
Στο σημείο, αυτό το Economist σημειώνει ότι η ριψοκίνδυνη τραπεζική επέκταση της Κύπρου χρονολογείται από την ένταξη της στην ΕΕ και όχι από την υιοθέτηση του ευρώ.
Τέλος, το Economist αναφέρει ότι και η Ουγγαρία, που βρίσκεται εκτός το ευρώ, ακολούθησε την ίδια άσχημη πορεία όπως η Σλοβενία, που βρίσκεται στην Ευρωζώνη.


 http://arouraios.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger