Στο τερματικό LNG της UFG στην Αίγυπτο θα κατευθύνονται 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Ταμάρ με προορισμό την Ευρώπη



Οι εταίροι στο ισραηλινό τεμάχιο φυσικού αερίου Ταμάρ, υπέγραψαν την Τρίτη επιστολή πρόθεσης με την ισπανική Union Fenosa Gas για εξαγωγή έως και 4,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως για πάνω από 15 χρόνια, στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της εταιρείας στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την Noble Energy, η οποία κατέχει μερίδιο 36% στο Ταμάρ, και οι δύο πλευρές ελπίζουν να ολοκληρώσουν μια δεσμευτική συμφωνία εντός έξι μηνών, αν και η οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει την έγκριση από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Το συμβόλαιο προβλέπει πωλήσεις $20 δισ. περίπου για διάστημα πέραν των 15 ετών και σηματοδοτεί μαι εντυπωσιακή στροφή στις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου. Πριν από τρία χρόνια, η Αίγυπτος, λόγω της πολιτικής αστάθειας, διέκοψε απότομα τις παραδόσεις φυσικού αερίου που εξήγαγε στο Ισραήλ, ενώ τώρα πλέον το Ισραήλ είναι αυτό που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.

Το αέριο θα υγροποιείται σε μια εγκατάσταση το 80% της οποίας ανήκει στην UFG και βρίσκεται στην αιγυπτιακή πόλη-λιμάνι της Νταμιέτα για επανεξαγωγή στην Ευρώπη με πλοίο. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αν επιτευχθεί τελική συμφωνία, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας νέος υποθαλάσσιος αγωγός μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο.

«Αυτή η εξέλιξη με την Union Fenosa Gas αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το τεμάχιό μας Ταμάρ και είναι ενδεικτική της ισχυρής περιφερειακής ζήτησης για το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Keith Elliott, ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η συνεπακόλουθη επέκταση των εγκαταστάσεων στο τεμάχιο Ταμάρ, ανάλογα με την τελική απόφαση για την επένδυση από τους εταίρους στο Ταμάρ, θα επιτρέψει όχι μόνο σημαντικές περιφερειακές εξαγωγές, αλλά θα αυξήσει επίσης την ικανότητα για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά του Ισραήλ», είπε.

Πρόκειται για ένα μεγάλο συμβόλαιο που αν υλοποιηθεί, η UFG θα αγοράζει κατά τη διάρκεια του συμβολαίου 22,5% των συνδυασμένων εκτιμώμενων αποθεμάτων στο Ταμάρ, του δεύτερου μεγαλυτέρου τεμαχίου του Ισραήλ, καθώς και από το ακόμα μεγαλύτερο Λεβιάθαν που σε αντίθεση με το Ταμάρ βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Με 67,5 δισ. κυβικά μέτρα για πάνω από 15 χρόνια, η σύμβαση θα κάνει την UFG τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή του ισραηλινού αερίου μετά την Ιsrael Electric Corporation, η οποία αγοράζει 82,5 BCM για την ίδια περίοδο.


http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger