Η «καρδιά» της παγκόσμιας μασονίας θα χτυπήσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα! Μασόνοι από κάθε γωνιά του πλανήτη αναμένεται να κατακλύσουν την Ανάβυσσο, την ελληνική Ριβιέρα, όπως την αποκαλούν οι ίδιοι, με αφορμή το διεθνές συνέδριό τους, το οποίο πραγματοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και τις λεπτομέρειες που δίνονται μέσα από την ιστοσελίδα International Masonic Events, η παγκόσμια σύναξη των μασόνων (Summer International Masonic Workshop) θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου στο πολυτελές ξενοδοχείο «Alexander Beach», στην Ανάβυσσο. 
Αναμένεται μάλιστα να φιλοξενήσει ελευθεροτέκτονες από στοές όλου του κόσμου, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από δεκάδες χώρες.
Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ελληνικές συμμετοχές στην 1η Διεθνή Θερινή Τεκτονική Συνάντηση, καθώς αυτό που μέχρι τώρα ήταν κοινό μυστικό μπορεί να αποκαλυφθεί... Θα δεχτούν οι επώνυμοι Ελληνες μασόνοι να αποκαλυφθούν επίσημα ή θα προσπαθήσουν ακόμη μία φορά να κρυφτούν; Οπως και να έχει, οι μασόνοι αποτελούν παγκόσμιο λόμπι υψηλής πολιτικής και οικονομικής επιρροής και γι' αυτόν τον λόγο τα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο αναμένεται να είναι δρακόντια προκειμένου οι συμμετέχοντες να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές.

Η επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών κάνει λόγο για μια συνάντηση σε χαλαρό περιβάλλον, με θέα τη θάλασσα της Αναβύσσου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις και ανοιχτές ομιλίες με θέματα που αφορούν τον ρόλο και το μέλλον της μασονίας στον 21ο αιώνα. Παράλληλα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα μέλη των αδελφοτήτων θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να γνωρίσουν την Ιστορία της αρχαίας Αθήνας. Ενας από αυτούς είναι ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το οποίο χαρακτηρίζουν αριστούργημα του 5ου αιώνα.

Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό και η συμμετοχή στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και εργασίες δεν θα απευθύνεται αυστηρά στα μέλη των αδελφοτήτων. Οι ομιλητές που είναι προσκεκλημένοι είναι υψηλόβαθμοι των αδελφοτήτων από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ συμμετοχή θα έχουν και Ελληνες. Εχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν -μεταξύ άλλων- οι John Belton, Dr Ric Berman, Dr Eveline Durie, Antti Talvitie, αλλά και η Ελληνίδα δρ Αννα Ζαρκάδα.
Το κόστος θα ξεκινάει από τα 175 δολάρια μαζί με τη διαμονή και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα θελήσει να παρευρεθεί. Υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα που περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες και ξεπερνούν από τα 700 δολάρια.
Σύμφωνα με τον φορέα που διοργανώνει τη Διεθνή Θερινή Τεκτονική Συνάντηση, η διοργάνωση δεν είναι συνδεμένη με τεκτονικό ή ακαδημαϊκό φορέα ή οργανισμό και δεν θα διεξαχθούν τεκτονικές συνεδριάσεις. «Η συνάντηση είναι μια μοναδική ευκαιρία για τέκτονες απ' όλον τον κόσμο, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για τον ελευθεροτεκτονισμό να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν τις απόψεις τους απολαμβάνοντας με την οικογένεια ή τους φίλους τους μια καλοκαιρινή ανάπαυλα σε μια παραλία της Αττικής» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κανονικότητα, αναγνωρίσεις και αδελφικές σχέσεις θα συζητηθούν

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, στόχος της συνάντησης είναι «να συζητηθούν θέματα που απασχολούν την αδελφότητα σήμερα: Ο ρόλος του Τεκτονισμού τον 21ο αιώνα - Κανονικότητα, αναγνωρίσεις και αδελφικές σχέσεις - Τεκτονική έρευνα κ.ά.». 
Στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί το πρόγραμμα, καθώς και μια σειρά ενδεικτικά θέματα για σύντομες παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες.
Η 1η Διεθνής Θερινή Τεκτονική Συνάντηση θα γίνει στο «Alexander Beach», ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, που βρίσκεται στην Ανάβυσσο, σε βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία, 47 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Για τη συνάντηση έχουν προβλεφθεί διάφοροι συνδυασμοί διαμονής και συμμετοχής, ενώ ειδικά για όσους κατοικούν στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση.

Οι ομιλητές του συνεδρίου

Ο αρχιτέκτονας Antti Talvitie έχει αναλάβει τον σχεδιασμό δημόσιων και άλλων έργων, καθώς και μασονικών κτισμάτων. Πρόσφατα σχεδίασε το κτίριο Masonic Hall για τη Μεγάλη Στοά της Εσθονίας. Ελευθεροτέκτονας ο ίδιος από το 1982, αποτελεί ανώτερο μέλος στις τάξεις των μασόνων. Εχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια για την ιστορία του ελευθεροτεκτονισμού στη Βρετανία, στη Σκοτία, στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη φιλοσοφία της μασονικής αρχιτεκτονικής.
Η Αννα Ζαρκάδα είναι επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει πτυχίο Εμπορικών Επιστημών με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1988), πτυχίο Master of Science (by research) στο Διεθνές Μάρκετινγκ από το University of Manchester και διδακτορικό στο Μάρκετινγκ από το Queensland University of Technology. 
Οι εργασίες της πάνω σε θέματα διεθνούς μάρκετινγκ και πωλήσεων έχουν παρουσιαστεί σε 50 δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με κριτές.
Ο Robert Bashford δραστηριοποιείται στον τομέα των μασονικών ερευνών από τα μέσα της δεκαετίας του '80. 
Η εργασία του για την ιρλανδική στοά τιμήθηκε το 2009 με μετάλλιο, ενώ έχει μιλήσει σε συνέδρια στοών στην Ουάσιγκτον, στην Τουρκία και τη Δανία.
 Ηταν ένας από την ομάδα 12 νέων μασόνων τρίτου βαθμού (δάσκαλοι) που διατύπωσαν την Αναφορά Νέων Διδασκάλων Μασόνων. Τον Ιανουάριο του 2011 δημιούργησε το πρώτο ιρλανδικό μασονικό σάιτ (www.irishfreemasonry.com) που έχει συγκεντρώσει 200.000 «χτυπήματα» τα τελευταία τρία χρόνια σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο δρ Mike Kearsley είναι Μέγας Ομιλητής στην επαρχία του Μίντλσεξ. Μπήκε στην Στοά της πόλης Χαβέρα στη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια εισήχθη στη Στοά της Mairehau, στο Κράισττσερτς. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε μασονικά κοινά. Επίσης υπήρξε για πολλά χρόνια ανεξάρτητος σύμβουλος στον τομέα του μάρκετινγκ και συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια.
Ο Dr Richard (Ric) Berman είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Τα θεμέλια του σύγχρονου ελευθεροτεκτονισμού» (2011) και «Σχίσμα» (2013), τα οποία έχουν περιγραφεί ως τα πιο σημαντικά συγγράμματα για τον βρετανικό ελευθεροτεκτονισμό των νεότερων χρόνων. Εχει μάστερ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Πρόσφατα ήταν βασικός ομιλητής στους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια της ιρλανδικής στοάς στο Δουβλίνο, καθώς και στο ετήσιο μασονικό συνέδριο στο Μάντσεστερ.
Ο John Belton εισήχθη στη στοά του Ντερμπισάιρ το 1980 και το 1998 έγινε ανώτερος επιτηρητής της διαδικτυακής στοάς www.internet.lodge.org.uk. Εχει δώσει διαλέξεις σε όλον τον κόσμο, ενώ την τελευταία δεκαετία συνεργάστηκε με μασονικά έντυπα, κυρίως το «Square», σχολιάζοντας θέματα σύγχρονου ενδιαφέροντος ή την αντιπαράθεση που υπάρχει για τον ρόλο του ελευθεροτεκτονισμού στην κοινωνία.

Η Dr Eveline Durie γεννήθηκε στο Βέλγιο, αλλά ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1985. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και έχει διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό μέλος του επιστημονικού περιοδικού «Κέρνος», που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη μελέτη των θρησκευτικών γεγονότων και φαινομένων στην αρχαία Ελλάδα.

Γιούλη Σταρίδα, Μαρία Μεϊμάρη www.espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger