Η ανησυχία υπάρχει, τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών δημιουργούν ένα περίεργο κλίμα και ο οίκος Moody's χρησιμοποιεί τον όρο «credit negative» για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Τη στιγμή που για τον οίκο η Ιταλία παίρνει θετικό πρόσημο, η χώρας μας όπως και η Γαλλία -λόγω των αποτελεσμάτων στις Ευρωεκλογές- μπαίνουν σε μια φάση περιδίνησης λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει ο οίκος, αυξάνει το ρίσκο οι δύο χώρες να εξετάσουν την χαλάρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία ναι μεν θα ανταποκριθεί στην κόπωση των ψηφοφόρων στη λιτότητα, αλλά μπορεί να επιτρέψει ευρύτερα ελλείμματα από αυτά που είναι προγραμματισμένο.

Η Moody's αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό κατάτι μικρότερο (τρεις ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι σταδιακά αυξανόμενη με αποτέλεσμα να έχει αναρριχηθεί σε τρίτο πολιτικό κόμμα.

Ακόμα και έτσι, πάντως, ο οίκος διαβλέπει μια θετική προοπτική -έστω και σε άμεσο μέλλον- καθώς θεωρεί πως «το βασικό μας σενάριο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της τρέχουσας κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο παρέκκλισης».

Τα ζητήματα για την Ελλάδα θα λάβουν δύσκολη τροπή αν αντιμετωπίσει ακόμη την πιθανότητα αποσταθεροποιητικών πρόωρων εκλογών, δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του οίκου για το κατά πόσο είναι πιθανή η διάχυση της πιθανής κρίσης στην Ελλάδα, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επ' αυτού αναφέρει: «Επειδή η Ελλάδα είναι το ασθενέστερο κράτος-μέλος στην ευρωζώνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο για την υπόλοιπη νομισματική ένωση, αν και το ρίσκο η Ελλάδα να προκαλέσει ένα συστημικό πρόβλημα είναι μικρότερο από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης κρατικού χρέους».




www.iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger