Την ώρα που δεκάδες είναι τα περιστατικά βίας με θύματα γυναίκες και δράστες στρατιώτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανατριχιαστικές είναι οι δηλώσεις όλων όσων κακοποιούν σeξουαλικά τα θύματα τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, οι διοικητές των στρατιωτών δίνουν εντολή να βιαστoύν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες και φυσικά οι περίπου 2.000 στρατιώτες υπακούν. «Είναι αλήθεια, εδώ βιάσαμε. Βρήκαμε γυναίκες που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Την βλέπεις, την πιάνεις, την πηγαίνεις σε απομονωμένο μέρος και κάνεις ό,τι είναι να κάνεις μαζί της», υποστηρίζει ένας στρατιώτης. «Μερικές φορές τη σκοτώνεις. Όταν τελειώσεις με το βιασμo της τότε σκοτώνεις και το παιδί της. Όταν βιάζoυμε, νιώθουμε ελεύθεροι», συμπληρώνει, προκαλώντας ανατριχίλα.

Ένα από τα θύματα που επέζησε από την ασυγκράτητη ορμή των στρατιωτών μιλάει στην εφημερίδα, περιγράφοντας τη δική της τραγική εμπειρία κακοποίησης.

Ήταν Νοέμβριος του 2012 όταν τρεις άνδρες την εντόπισαν και τη βίασαv ομαδικά, «οι δύο από μπροστά. Ο τρίτος είπε ότι δε θέλει να πάει εκεί που οι άλλοι άφησαν τη βρωμιά τους και έτσι ήρθε από πίσω μου. Πίστευα ότι θα πέθαινα».

Μπορεί και στο παρελθόν δεκάδες γυναικών να έπεσαν θύματα βιασμώv, αλλά αυτή τη φορά οι δράστες δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους συμπολίτες τους. Η Μασίκα είναι ιδρύτρια ενός κέντρου για θύματα κακοποίησης και δήλωσε: «με ακινητοποίησαν και άρχισαν να με αγγίζουν. Τότε άρχισαν να βιάζoυν όλες τις γυναίκες που βρίσκονταν στην εστία του κέντρου». Η δοκιμασία που πέρασε την έκανε δυνατή και την ώθησε να ξεκινήσει να προσφέρει στις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί.

Ήταν μόλις 15 ετών όταν βιάστηkε για πρώτη φορά από τον δάσκαλο της, ενώ αργότερα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης την βiασαν και πάλι μαζί με τις δύο κόρες της αφού πρώτα δολοφόνησαν τον σύζυγο της. Η οικογένεια του άνδρα της την έδιωξε καθώς η Μάσικα έφερε πάνω της το στίγμα του βιασμoύ και τότε ήταν που αποφάσισε ότι έπρεπε να βοηθήσει και άλλες γυναίκες.

Από τότε η Μασίκα έχει μπει στο στόχαστρο των δραστών ενώ την κακοποίησαν και άλλες τρεις φορές. «Με έχουν δείρει, με έχουν βασανίσει και με έχουν αφήσει να πεθάνω. Σε μία από τις περιπτώσεις, ένας στρατιώτης με βίασe με το πόδι του», αναφέρει προκαλώντας σοκ η Μάσικα και συμπλήρωσε: «όταν τέλειωσε με έφτυσε. Τότε ήταν που νόμιζα ότι θα με σκότωνε. Με έχει στοιχειώσει αυτή η εικόνα».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στη Λαική Δημοκρατία του Κονγκό 1.152 γυναίκες βιάζoνται καθημερινά, ήτοι 48 γυναίκες κάθε ώρα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 12% του γυναικείου πληθυσμού έχει βιαστeί τουλάχιστον μία φορά.

«Ο πόνος αυτών των γυναικών προκαλείται από τους άνδρες του Κονγκό. Κάθε ημέρα μία γυναίκα βιάζeται. Βλέπουν ένα 3χρονο παιδί και το βιάζoυν. Γιατί να το κάνουν αυτό;», διερωτάται η Μάσικα που συμμετέχει σε ντοκιμαντέρ της Φιόνα Λόιντ Ντέιβις. Σύμφωνα με τον Ρομπ Γουίλιαμς, επικεφαλής της οργάνωσης War Child UK η σeξουαλική κακοποίηση δεν πηγάζει από την ανάγκη για συνεύρεση, αλλά για την προσπάθεια των στρατιωτών να προκαλέσουν πανικό και φόβο στο λαό. «Ο βιασμoς καταστρέφει κοινότητες και ανθρώπους», επισημαίνει ο Γουίλιαμς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους διοργανωτές συνόδου για τον τερματισμό της σeξουαλικής κακοποίησης που διεξάγεται στο Λονδίνο, υπάρχει ελπίδα η φρίκη αυτή να τελειώσει, αν τα θύματα καταγγέλλουν τους δράστες και εφόσον οι τελευταίοι συλλαμβάνονται.


http://centralnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger