Χείρα βοηθείας ενός δισ. ευρώ προσφέρει, όπως όλα δείχνουν, η Κίνα στην Αργεντινή, η οποία συνεχίζει να «μάχεται» με κερδοσκοπικά hedge funds ώστε να αναστρέψει την δικαστική απόφαση για χρεοκοπία.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, θα ενεργοποιηθεί άμεσα η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές με ισοτιμίες γιουάν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Χουάν Κάρλος Fabrega, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του την Κυριακή για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορεί να τεθεί σε σε λειτουργία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Αργεντινής.

Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων αυτή θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση έντονης οικονομικής πίεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion το Μπουένος Άιρες θα λάβει μια πρώτη δόση του γιουάν αξίας 1 δισ. δολαρίων πριν από το τέλος του έτους, ενώ, η Αργεντινή θα λάβει ακόμη 11 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμφωνίας με την Κίνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, στην παρούσα χρονική στιγμή η Κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Υπενθυμίζεται ότι με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις η δικαιοσύνη των ΗΠΑ δικαίωσε τα hedge funds και κάλεσε την Αργεντινή να αποπληρώσει το χρέος της προς αυτά, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού χρέους που είχε το 2001. Το υπόλοιπο 90% ήταν στα χέρια ομολογιούχων που δέχτηκαν "κούρεμα" κατά 70%.

Τον περασμένο Ιούλιου, ο πρόεδρος της Κίνας Ζι Ζινπίνγκ είχε υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες με την Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ με την οποία αναβαθμίζονται συνολικά οι σχέσεις των δύο χωρών.

Μεταξύ των συμφωνιών, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ξεχωρίζει και η συμφωνία για χρηματοδότηση με 2,1 δισ. δολάρια -πάλι από την China Development Bank- της κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών με τις οποίες θα διευκολύνεται η μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της Αργεντινής προς τα λιμάνια της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger