Ρωσία και Ισραήλ ξεκινούν μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, στις θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνας υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ρωσία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου προς τη Συρία και το Ισραήλ χώρο που περιλαμβάνει τον εναέριο χώρο στα δυτικά, αλλά και θαλάσσιο χώρο εντός της ΑΟΖ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση πυραύλων μέχρι ύψους 33.000 μέτρων.Oι ασκήσεις της Ρωσίας και του Ισραήλ δίνουν το μήνυμα της παρουσίας τους στη περιοχή, σε μια περίοδο που η στήριξη από Δύση και ΗΠΑ αποτελείται μόνο από κάποιες μισοτελειωμένες φρασούλες, που Τουρκία δεν λαμβάνει καν υπόψιν της.

Εν τω μεταξύ απόψε το βράδυ ή αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση πραγματοποιείται με αίτημα της ρωσικής πλευράς. Είναι εμφανές ότι η Ρωσία είναι η μόνη εκ των δύο υπερδυνάμεων διαθέσιμη να προστατέψει την Μεγαλόνησο,παρά τν στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που ψήφισε υπέρ των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δεν είναι τυχαίο και το μήνυμα στήριξης που απέστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν στον Σύνδεσμο φιλίας Ρωσίας-Κύπρου

«Επί μισό αιώνα, ο Σύνδεσμος φιλίας Ρωσίας-Κύπρου συμβάλλει δραστήρια στις πολύ στενές σχέσεις μας». Έτσι ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον ιστορικό Σύνδεσμο, μέσω του οποίου στέλνει μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο στη δύσκολη φάση που περνά.

Πρόσφατα το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπου ξεκαθαρίζει πως μονομερείς ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης, όχι μόνο της κυπριακής υπόθεσης, αλλά ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Έγινε επίσης και σχετικό διάβημα προς την Άγκυρα για το θέμα αυτό.

Εκτός του Ρώσου προέδρου, συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Σύνδεσμο φιλίας Ρωσίας-Κύπρου απέστειλε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά και δημοσίως ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο τελευταίος είχε την τιμητική του στη Μόσχα, αφού εκλήθη και μίλησε στο διεθνές Φόρουμ με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, MGIMO.

Αυτή την περίοδο, η Κύπρος έχει την τιμητική της στη Ρωσία. Στο μουσείο εικαστικών Τεχνών, «Πούσκιν», στη Μόσχα, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, έκθεση αρχαιοτήτων από την Κύπρο.

Ένα ακόμη στοιχείο από την πληθώρα όσων έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά «θάβονται» από τα μεγάλα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Μετά τη ανοίκεια φράση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι «θα επιφυλάξει "σκληρή υποδοχή" (shirt front) στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G-20», εκατοντάδες Αυστραλοί πολίτες έστειλαν μηνύματα στη ρωσική πρεσβεία και ζητάνε συγγνώμη για τα λόγια του πρωθυπουργού τους. Η δε βουλευτίνα, Κέιτ Λάμπι, πέρα από το ότι τόνισε πως δεν αρμόζει μια τέτοια έκφραση σε ηγέτη, χαρακτήρισε τον Αυστραλό πρωθυπουργό ως «μαθητή που έχασε τον έλεγχο των... ορμονών του».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger