Έθεσε θεμέλια στη μελέτη της παιδικής ψυχής

H Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην κόρη του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ, Άννα Φρόυντ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 1895.

Ήταν το έκτο παιδί του Σίγκμουντ Φρόυντ και της Μάρθα Μπέρνεϊς. Δήλωνε ότι δεν είχε μάθει πολλά στο σχολείο, αλλά τα περισσότερα τα έμαθε στο πλευρό του πατέρα της και των καλεσμένων και ασθενών του. Έτσι έμαθε σε πολύ μικρή ηλικία εβραϊκά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, ενώ στην ηλικία των 15 ετών άρχισε να διαβάζει και να κατανοεί το έργο του πατέρα της.


Η Άννα Φρόυντ μαζί με τη Μέλανι Κλέιν θεωρούνται ηγέτιδες μορφές της ψυχαναλυτικής παιδικής ψυχολογίας. Στο έργο της τόνισε τη σημασία του «εγώ» και τη δυνατότητά του να εκπαιδευτεί κοινωνικά.

Άρχισε την ψυχαναλυτική πρακτική των παιδιών το 1923 στη Βιέννη. Κατά την παραμονή της εκεί είχε μια βαθιά επιρροή από τον Έρικ Έρικσον.

To 1938 μπήκε στο στόχαστρο της Γκεστάπο και μαζί με τον πατέρα της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία και να βρουν καταφύγιο στην Μεγάλη Βρετανία όπου εκεί εργάστηκε σε κέντρο φιλοξενίας άστεγων παιδιών μελετώντας την ανάπτυξή τους.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger